Vlasnik kompanije Corleone Fine Italian Gianni Russo je za magazin Eat This, Not That naveo da je u trendu amerikanizacija recepata. Naprimjer, Amerikanci pripremaju italijansku hranu koristeći nezdrave sireve pune ugljikohidrata jer su oni jeftiniji.
Ovakve namirnice se zapravo ne koriste pretjerano često u Italiji. Bilo kakvo odstupanje od originalnih recepata će pokvariti kvalitet obroka. Može se reći da je i u bosanskohercegovačkim restoranima zastupljena praksa kupovine namirnica koje ne pripadaju italijanskoj kuhinji.
"Italijanima je hrana sveta. Rođen sam u New Yorku, a moja porodica je iz Napulja, tako da mi je 'muka' od 'lažne' italijanske' hrane u Americi", dodao je Russo.
On smatra da u restoranima u kojima se ne pripremaju originalni recepti nikada ne biste trebali naručivati:
-
Carbonaru napravljenu od vrhnja (jer je za dobar ukus sasvim dovoljan parmezan i ne treba dodavati bilo koju drugu vrstu mliječnih proizvoda)
-
Salatu s morskim plodovima (zato što se u većini restorana, nažalost, ne poslužuju svježi morski plodovi)
- Nemojte dodavati previše maslinovog ulja jer ga Italijani zapravo ne koriste u velikim količinama.
Kuharica Barbara Pollastrini je rekla da na jednostavan način možete saznati poslužuje li restoran u koji ste ušli 'pravu' italijansku hranu. Ukoliko namirišete veliku količinu bijelog luka, to je prvi znak da nije riječ o originalnom receptu.