Često ih konzumirajte
11

Sezona je maslina, ova namirnica ima brojne dobrobiti za cjelokupno zdravlje čovjeka

D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sezona je maslina, a ova namirnica ima brojne dobrobiti na cjelokupno zdravlje čovjeka.

John Summer, američki nutricionist koji savjetuje sportaše, menadžere i roditelje o prednostima komplementarne terapije za zdravlje i prevenciju, iznio je brojne prednosti koje konzumiranje maslina i maslinovog ulja donose organizmu.

Maslinovo ulje potiče razgradnju masti unutar masnih stanica, pa se možete lakše riješiti trbušnih masnoća i smanjiti neosjetljivost na inzulin. Ljudi koji troše najviše maslinovo ulje konzumiraju manje kalorija i rijetko su pretili. Krvni testovi pokazuju da oni imaju višu razinu serotonina, tzv. hormona sitosti.

Antioksidativna i protuupalna svojstva maslina čine ih prirodnom zaštitom od raka jer hronični oksidativni stres i hronična upala mogu biti ključni čimbenici u razvoju raka. Pružajući bogate zalihe antioksidansa i protuupalnih hranjivih tvari, masline mogu spriječiti opasnu kombinaciju hroničnog oksidativnog stresa i hronične upale.

Crne masline su bogate masnim kiselinama i antioksidansima koji hrane, hidratiziraju i štite kožu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od raka kože i preranog starenja.

Jedna šolja maslina sadrži 10 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina A, koji je ključan za zdrave oči i omogućuje poboljšan noćni vid.

Masline, pogotovo crne, bogate su željezom. Sposobnost crvenih krvnih stanica da prenose kisik po cijelom tijelu ovisi o prisutnosti željeza u krvi. Ako patimo od nedostatka željeza, naše tkivo ne dobiva dovoljno kisika i možemo osjećati hladnoću ili slabost. Željezo također igra važnu ulogu u proizvodnji energije.