Zovu ih "tekućim zlatom"
64

Put od stabla do vašeg stola: Zaronite u stoljetnu tradiciju berbe maslina u Turskoj

I. B.
Berba maslina
Berba maslina
Masline, sa historijom starom skoro koliko i čovječanstvo, nisu samo voće - one predstavljaju način života na anadolijskim prostorima, a zahvaljujući tako dubokom korijenju i mediteranskoj klimi, Turska je danas raj maslinjaka.

Svaka regija u Turskoj, od egejske, preko mediterana, pa istočno u samu Anadoliju, obiluje stotinama godina starim stablima maslina. Ipak, najupečatljivije područje maslina je nesumnjivo Egejsko područje, koje je dom za 75% maslina ove zemlje.

Svake jeseni Egej oduševljava prizorima i zvukovima berbe, slaveći plodnu zemlju i trajno naslijeđe ove regije, duboko isprepleteno s njenom kuhinjom i svakodnevnim životom. Šta mislite da i sami osjetite te bezvremenske tradicije, dok se ove jeseni maslinjaci Egeja još jednom pripremaju donijeti svoja čuda na naše stolove?

Berba maslina
Berba maslina

Putevi masline: Kuda ići?

Turska, koju je Vijeće Evrope stavilo na mapu "puteva maslina", proizvodi masline u svim regijama, a najvažnije zone proizvodnje nalaze se na Egejskoj obali. Ova regija bilježi najveću proizvodnju u provincijama Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın i Muğla. Također, cijela regija planine Ida je vrhunsko područje za uzgoj maslina.

Kratka posjeta Muzeju maslinovog ulja Adatepe u Çanakkaleu je početak puta maslina Turske, te u ovom prvom muzeju maslinovog ulja u Turskoj možete svjedočiti dugogodišnjoj tradiciji.

Muzej masline u selu Adatepe
Muzej masline u selu Adatepe

Dalje, u unutrašnjosti, distrikt Ayvalık u Balıkesiru je još jedno ključno središte gdje je uzgoj maslina najrasprostranjenija poljoprivredna aktivnost. Festivali berbe pružaju odličnu priliku za druženje sa lokalnim stanovništvom i isprobavanje lokalnih delicija.

Putujući dalje, možete posjetiti jedno od najstarijih stabala masline na svijetu koje još uvijek donosi plodove u Manisai i Kırkağaçu. Ovo stablo, staro 1.650 godina, registrovano je kao "stablo spomenik" 2013. godine i stavljeno pod zaštitu.

Izmir, biser Egejskog područja, također se smatra jednim od najvažnijih središta za masline i maslinovo ulje u Turskoj. U distriktima kao što su Selçuk, Seferihisar, Güzelbahçe, Urla, Çeşme i Karaburun možete naići na drevna stabla maslina. Historijsko iznenađenje vas čeka u Urli, šarmantnom distriktu uključenom u Michelinov vodič za restorane "od farme do stola". U selu Uzunkuyu, Muzej maslinovog ulja Köstem prati 4.000 godina dugu historiju proizvodnje maslina.

Masline i maslinovo ulje
Masline i maslinovo ulje

Južno prema Aydınu, srcu maslinjaka i nekih 25 miliona stabala, naići ćete na Muzej historije maslina i maslinovog ulja u Kuşadası. Nakon što saznate o historiji maslina ovih prostora, možete doći do još jednog rajskog odredišta, a to je Muğla. Distrikt Milas ima značajan udio u proizvodnji maslina, a vjeruje se da su stabla u Milasu postojala još i prije 8.000 godina. Visokokvalitetne masline i maslinovo ulje možete probati tokom Festivala berbe maslina u Milasu.

Stoljetni ritual: Berba maslina

Masline cvjetaju u junu i rastu do posljednjih ljetnih dana, a spremne su za berbu s dolaskom jeseni. Tradicija berbe maslina okuplja porodice, zajednice i posjetioce da bi učestvovali u stoljetnom običaju, slaveći voće koje je centralni dio regionalne kulture i kuhinje.

Berba maslina
Berba maslina

U Egejskom području, lokalci se većinom drže stare tradicije ručnog branja, ne samo zbog očuvanja kvaliteta maslina, već i zbog jačanja duboke povezanosti sa zemljom i uloženim radom. Nakon toga, ručno ubrane masline se odvajaju u "masline za sto", "masline za ulje" i "masline koje su otpale sa grana".

Od stabla do stola: Čudo maslinovog ulja

Putovanje maslina od stabla do ulja je još jedna jedinstvena avantura. Nakon branja, masline se odmah prenose do obližnjih mlinova ili fabrika gdje se gnječe i flaširaju da bi se proizvelo visokokvalitetno maslinovo ulje, nezaobilazni sastojak zdrave egejske kuhinje.

Masline i maslinovo ulje
Masline i maslinovo ulje

Čudo maslinovog ulja, nužnog za dug i zdrav život, može se uključiti u svaki obrok. Za doručkom se služi sa začinima i pecivom za umakanje, a s njim se kuhaju regionalne začinske biljke poput blaženog čička (şevket-i bostan) i motrike (deniz börülcesi), te povrće poput artičoke i cvijeta tikvice, praveći jednostavna, zdrava i ukusna jela koja ističu ove svježe sastojke.

Uz svaki obrok služe se i salate sa ukusnim prelivom od maslinovog ulja, sirćeta ili limuna.

Također, vrijedi spomenuti i da maslinovo ulje nazivaju i "tekućim zlatom" zbog njegove izuzetne vrijednosti te činjenice da se, osim u kulinarstvu, koristi i za medicinske i kozmetičke svrhe.