Sezona je mladog luka: Zašto biste ga trebali uvrstiti u svoju ishranu

Pomaže kod prehlade i gripe
Budući da ima antibakterijska i antivirusna svojstva, odličan je za liječenje virusnih infekcija i infekcija gripe. Također, smanjuje višak sluzi i bori se protiv zimske hladnoće.
Pomaže kod probave
Mladi luk možete redovno konzumirati kako biste ubrzali probavu ako patite od ekstremnih problema s probavom sistemom kao što su gastritis, zatvor i drugi poremećaji.
Liječi natečena crijeva i zbog vlakana čini vaš probavni sistem vrlo aktivnim. Osobe koje imaju problema s probavom trebale bi dva puta dnevno konzumirati između 20 i 30 grama mladog luka, jednom ujutro i navečer.
Snižava nivo šećera u krvi
Spojevi sumpora prisutni u zelenom luku smanjuju nivo šećera u krvi povećanjem nivoa inzulina. Inzulin je neophodan za prijenos šećera iz krvotoka u tjelesne stanice.
Dobar je za vaše oči
Osim karotenoida kao što su lutein i zeaksantin, zeleni luk sadrži vitamin A, koji igra vitalnu ulogu u održavanju normalnog vida i održavanju vaših očiju zdravim i jakim. Također, bore se protiv makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida te štite oči od upala.
Održava vaše srce zdravim
Vitamin C pomaže u snižavanju visokog holesterola i krvnog pritiska u tijelu, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Spojevi sumpora prisutni u ovom luku također pomažu u smanjenju rizika od koronarnih bolesti srca.
Jača imunitet
Budući da sadrže vitamine C i A, jačaju imunološki sistem i štite od infekcija. Također, kao bogat izvor vitamina C, štite tjelesno tkivo od oštećenja i upala djelujući kao antioksidans.
Sprječava želučane komplikacije
Mladi luk učinkovit je prirodni lijek za liječenje probavnih problema i sprječavanje proljeva, mučnine i drugih želučanih komplikacija. Osim toga, pomažu u poboljšanju vašeg apetita.
Pomaže u izgradnji zdravlja kostiju
Jedenjem tri glavice mladog luka svaki dan, naše tijelo dobiva dovoljno vitamina K za cijeli dan, blagotvorno kod gastrointestinalnih problema. Ovaj vitamin je važan za zgrušavanje krvi, ali i za zdravlje kostiju, a istraživanje izričito povezuje luk sa smanjenim rizikom od osteoporoze.