Sočne breskvice su kolač koji će brzo i lako pripremiti svaka domaćica
Neki od božićnih kolača su kuglof, medenjaci, božićni hljeb, fritule i naravno breskvice.
Sastojci potrebni za breskvice su:
3 jaja 400 grama brašna pola praška za pecivo 200 grama šećera 200 ml ulja ekstrakt vanilije
Punjenje za breskvice:
100 grama čokolade 300 grama pekmeza od šljiva 150 grama isjeckanih oraha 20 ml mlijeka aroma ruma
Način pripreme:
U veliku posudu stavite jaja i umutite ih viljuškom. Potom dodajite šećer miješajući viljuškom sve vrijeme. Potom dodajte ulje i miješajte dok se sastojci ne sjedine.
Dodajte ekstrakt vanilije i još malo promiješajte. Na kraju u smjesu postepeno dodajite brašno i prašak za pecivo, a kada se svi sastojci sjedine, tijesto ostavite u frižider nekih tridesetak minuta.
Čokoladu za kuhanje istopite i dodajte joj pekmez, orahe, mlijeko i aromu ruma. Kada se smjesa sjedini, ostavite je da se malo stegne.
Napravite male kuglice od tijesta, stavite ih u pleh i pecite na 180 stepeni 15 minuta.
Kada su breskvice pečene u sredini napravite malo udubljenje u koje ćete staviti fil. Mrvice koje su vam ostale ubacite u smjesu. Ne morate sve, bitno je da vam fil bude dovoljno gust. Smjesom punite breskvice, a potom ih spojite.
Da biste dobili boju breskve pomiješajte crvenu i žutu boju. Obojite breskvice i potom ih uvaljajte u kristal šećer.