Božićne poslastice
38

Sočne breskvice su kolač koji će brzo i lako pripremiti svaka domaćica

S.H.P.
Nekada su djeca u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama na stolu ostavljala božićne kolačiće i mlijeko za Djeda Mraza na Badnjak. Danas ova tradicija više nije tako prisutna, ali kolači su uvijek najinteresantniji dio svake božićne trpeze.

Neki od božićnih kolača su kuglof, medenjaci, božićni hljeb, fritule i naravno breskvice.

Sastojci potrebni za breskvice su:

3 jaja 400 grama brašna pola praška za pecivo 200 grama šećera 200 ml ulja ekstrakt vanilije

Punjenje za breskvice:

100 grama čokolade 300 grama pekmeza od šljiva 150 grama isjeckanih oraha 20 ml mlijeka aroma ruma

Način pripreme:

U veliku posudu stavite jaja i umutite ih viljuškom. Potom dodajite šećer miješajući viljuškom sve vrijeme. Potom dodajte ulje i miješajte dok se sastojci ne sjedine.

Dodajte ekstrakt vanilije i još malo promiješajte. Na kraju u smjesu postepeno dodajite brašno i prašak za pecivo, a kada se svi sastojci sjedine, tijesto ostavite u frižider nekih tridesetak minuta.

Čokoladu za kuhanje istopite i dodajte joj pekmez, orahe, mlijeko i aromu ruma. Kada se smjesa sjedini, ostavite je da se malo stegne.

Napravite male kuglice od tijesta, stavite ih u pleh i pecite na 180 stepeni 15 minuta.

Kada su breskvice pečene u sredini napravite malo udubljenje u koje ćete staviti fil. Mrvice koje su vam ostale ubacite u smjesu. Ne morate sve, bitno je da vam fil bude dovoljno gust. Smjesom punite breskvice, a potom ih spojite.

Da biste dobili boju breskve pomiješajte crvenu i žutu boju. Obojite breskvice i potom ih uvaljajte u kristal šećer.