Sastojci:
-
4 jaja
-
2 šolje šećera
-
1 vanilin šećer
-
2 šolje griza
-
2 šolje oraha
-
1 šolja ulja
-
1 šolja mlijeka
-
2 kašike kakaa
-
Korica jednog limuna
-
4 naribane jabuke
-
2 kašike cimeta
-
200 g tamne čokolade i 2 kašike ulja
Priprema:
Prvo izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke: griz, orahe, cimet, kakao i koricu limuna.
Dodajte suhe sastojke u smjesu sa jajima, a zatim ulijte ulje i mlijeko. Sve dobro sjedinite.
Na kraju, dodajte naribane jabuke i još jednom sve dobro izmiješajte. Smjesu izlijte u prethodno nauljeni pleh. Pecite na 200°C oko 40 minuta ili dok čačkalica ne izađe suha.
Za pripremu preljeva, rastopite čokoladu s dvije kašike ulja i prelijte pečeni kolač. Po želji, kolač možete dekorirati s dodatnim orasima, prah šećerom ili čak šlagom.
Ovaj kolač je odličan za sve prigode. Zbog kombinacije jabuka, oraha i cimeta, dobit ćete bogat i sočan desert koji će zadovoljiti sve ljubitelje slatkiša.