The Mood Food: Slasne Galette s jagodama savršeno će se uklopiti uz vaš iftar
"S obzirom na to da smo oboje gurmani i volimo dobro pojesti, nije mi bilo teško pozabaviti se profilom. Naziv je došao spontano i zapravo vrlo logično. Hrana se veže uz osjećaje i kada jedemo nešto što zaista volimo, u čemu uživamo, stavlja nas u isto takvo raspoloženje", rekla je Mirna.
Mirna je odlučila podijeliti interesantan recept za Galette sa jagodama, lagani desert koji će savršeno upotpuniti iftarsku večeru. Ono što će vam biti potrebno kako bi napravili ovaj recept jeste: 150 grama brašna, 113 grama hladnog maslaca narezanog na kockice, četiri male kašike ledene vode, prstohvat soli, 300 grama jagoda (očišćenih i narezanih), četiri male kašike šećera, jedna mala kašika Aceta Balsamica i jedno jaje.
"U zdjelu staviti brašno i sol, dodati kockice hladnog maslaca i rukama povezati dodavajući kašike ledene vode. Kada se svi sastojci sjedine, malo spljoštiti tijesto jer ćete ga tako lakše kasnije razvaljati. Tijesto staviti u prozirnu foliju i 30 minuta u frižider", objašnjava Mirna.
Rernu zatim upalite na 180-200 stepeni Celzijusa, a jagode pomiješajte sa šećerom i Acetom. Kada tijesto izvadite iz frižidera, stavite ga na malo pobrašnjen papir za pečenje. Razvaljajte tijesto što tanje, nije problem ako je nepravilnog oblika.
"Jagode rasporedite po sredini tijesta tako da ostavite bar 2-3 centimetra praznog tijesta sa strane. Poklopite prazno tijesto preko jagoda, i premažite ivice sa razmućenim jajetom", nastavlja.
Zatim, pecite 30 minuta (dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnu boju): "Ne brinite ako vidite da sok od jagoda nije stisnut, stisnut će se prilikom hlađenja".
Uz ovaj lagani desert savršeno će se uklopiti kugla sladoleda od vanilije ili šlag.
Više recepata The Mood Food tima možete pronaći na njihovoj Instagram i web stranici.