Torta čokoladno srce: Zasladite sa najmilijima na zdraviji način
Osim što je preukusna i od prave čokolade, recept bez glutena, bez šećera, bez jaja i ne zahtjeva pečenje. Uz jednostavne korake pripremite ovu šarenu tortu sa tri vrste čokolade.
Pripremite sastojke za biskvit:
- 150 g badema,
- 50 g suhog kokosa u mrvicama,
- 3 kašike javorovog sirupa (ili tečnog zaslađivača po izboru).
I usitnite ih u multipraktiku. Potom smjesu utisnite čvrsto u dno kalupa.
Za kremu od pravog kakaa pripremite:
- 200 ml vode,
- 300 g indijskih oraščića (prethodno namakanih 30 minuta),
- 100 ml javorovog sirupa,
- 60 g kakao maslaca, istopljenog,
- prstohvat sitne himalajske soli,
- malo vanilije u prahu (nije nužno),
- malo kardamoma u prahu (nije nužno).
Sve izblendajte u blenderu dok ne dobijete jednoličnu kremu. Potom izdvojite 300 g smjese i ostavite sa strane. To će biti bijela čokolada, a ostatak treba upotrijebiti za tamnu čokoladu. Zato u preostalu kremu u blenderu dodajte 20 g kakaa u prahu i 2 kašike javorovog sirupa, i izblendajte.
Naizmjenično ubacujte po tri kašike bijele i crne kreme da biste dobili efekt zebre, dok ne potrošite svu kremu. Zaledite na jedan sat da se djelomično stisne krema prije završnog sloja.
Na kraju ide čokoladna glazura:
- 50 g kokosovog ulja, istopiti,
- 2 kašike javorovog sirupa,
- 2 kašike vode,
- 15 g kakaa u prahu.
Sve sastojke umutite u posudi pa prelijte preko torte. Vratite tortu u zamrzivač najmanje na tri sata ili preko noći prije služenja da bi se dovoljno stvrdnula za rezanje. Servirajte sa džemom od malina ili višanja.
Na Bistro Zdravo Instagram i Facebook stranici možete pratiti novosti ili pronaći jednostavne recepte na Youtube kanalu kako biste zdravu hranu lako napravili sami.
Povežite se putem maila [email protected] ili telefona 060 3 48 28 38.