Bez glutena
9

Torta čokoladno srce: Zasladite sa najmilijima na zdraviji način

Sponzorirani članak
Čokoladna torta uvijek osvaja srca, ali ova nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Osim što je preukusna i od prave čokolade, recept bez glutena, bez šećera, bez jaja i ne zahtjeva pečenje. Uz jednostavne korake pripremite ovu šarenu tortu sa tri vrste čokolade.

Pripremite sastojke za biskvit:

  • 150 g badema,
  • 50 g suhog kokosa u mrvicama,
  • 3 kašike javorovog sirupa (ili tečnog zaslađivača po izboru).

I usitnite ih u multipraktiku. Potom smjesu utisnite čvrsto u dno kalupa.

Za kremu od pravog kakaa pripremite:

  • 200 ml vode,
  • 300 g indijskih oraščića (prethodno namakanih 30 minuta),
  • 100 ml javorovog sirupa,
  • 60 g kakao maslaca, istopljenog,
  • prstohvat sitne himalajske soli,
  • malo vanilije u prahu (nije nužno),
  • malo kardamoma u prahu (nije nužno).

Sve izblendajte u blenderu dok ne dobijete jednoličnu kremu. Potom izdvojite 300 g smjese i ostavite sa strane. To će biti bijela čokolada, a ostatak treba upotrijebiti za tamnu čokoladu. Zato u preostalu kremu u blenderu dodajte 20 g kakaa u prahu i 2 kašike javorovog sirupa, i izblendajte.

Naizmjenično ubacujte po tri kašike bijele i crne kreme da biste dobili efekt zebre, dok ne potrošite svu kremu. Zaledite na jedan sat da se djelomično stisne krema prije završnog sloja.

Na kraju ide čokoladna glazura:

  • 50 g kokosovog ulja, istopiti,
  • 2 kašike javorovog sirupa,
  • 2 kašike vode,
  • 15 g kakaa u prahu.

Sve sastojke umutite u posudi pa prelijte preko torte. Vratite tortu u zamrzivač najmanje na tri sata ili preko noći prije služenja da bi se dovoljno stvrdnula za rezanje. Servirajte sa džemom od malina ili višanja.

Na Bistro Zdravo Instagram i Facebook stranici možete pratiti novosti ili pronaći jednostavne recepte na Youtube kanalu kako biste zdravu hranu lako napravili sami.

Povežite se putem maila [email protected] ili telefona 060 3 48 28 38.