Ukusna nedjeljna trpeza uz kuhara Vjeku Kramera
Božićno i novogodišnje raspoloženje već se širi ulicama i stiže u domove. Vjeko Kramer je pećnicu u kuhinji OBN TV već odavno zagrijao, a u emisiji "Lonci i poklopci", koja je i ove nedjelje u svom terminu od 12:00 sati, su spremni za pripremu ukusnih jela. Vjeko je ove sedmice odlučio spremati zapečeno povrće, junetinu s aromatičnim preljevom, salatu od ječma i desert od mrkve u čaši. Vjerujemo da vam ništa neće biti teško pripremiti, a uživat ćete u svakom trenutku. Najvažnije je da će vaši najdraži biti i više nego zadovoljni.
Zapečeno povrće
200 g tjestenine 2 jajeta 100 g dimljenog sira 2 tikvice 2 luka 4-5 paprika 1 patlidžan 10-ak češnjeva bijelog luka
100 g ribanog sira 0,5 dl maslinovog ulja mrvice hljeba peršunov list so i biber vegeta
Tjesteninu skuhati tako da bude "al dente" i ocijediti. Jaja umutiti i začiniti solju i biberom. Dimljeni sir izrendati pa pomiješati sa umućenim jajima i ocijeđenom tjesteninom. Ovu smjesu složiti na dno prethodno uljem premazane tepsije koju smo posuli mrvicama hljeba. Svo povrće očistiti i tanko nasjeći, pa prepržiti na maslinovom ulju, začiniti vegetom, sitno sjeckanim bijelim lukom i peršunovim listom te rasporediti na podlozi od kuhane tjestenine. Posuti rendanim sirom i zapeći u pećnici oko pola sata na oko 180 stepeni.
Junetina s aromatičnim preljevom
1 kg junetine ½ kg luka crvena paprika so i biber limunov sok vezica peršuna 5-6 češnjeva bijelog luka slani inćuni 100 g zelenih maslina 100 g crnih maslina maslinovo ulje
Na malo ulja u ekspres loncu popržite sitno sjeckani crveni luk i kad omekša dodate mu junetinu isječenu na krupnije kocke da se propirja nekoliko minuta. Začinite solju i biberom, te crvenom paprikom. Dolijte vodu i zatvorite lonac te kuhajte 30-ak minuta. Prilikom posluživanja junetinu prelijte prethodno pripremljenim preljevom koji ste napravili tako što pomiješate maslinovo ulje, limunov sok i sitno sjeckane zelene i crne masline, inćune, peršunov list i češnjak.
Salata od ječma
200 g ječma 2 mrkve 100 g graška 1 konzerva kukuruza 4-5 kiselih krastavaca 100 g travničkog sira aceto balsamico maslinovo ulje so i biber
Ječam skuhajte u slanoj vodi, ocijedite i ohladite. Mrkvu također skuhate, ohladite i nasjeckajte na kockice. Grašak skuhajte tri minute u slanoj vodi i ohladite. Kukuruz iz konzerve samo procijedite. Travnički sir isjeckajte na kockice, kao i kisele krastavce. Ako koristite svježi krastavac, onda uzmite i svježe paprike, pa oboje nasjeckajte na kockice. Sve sastojke pomiješajte i začinite maslinovim uljem, aceto balsamicom, solju i biverom.
Desert od mrkve u čaši
4 mrkve 3 kruške 2 kašike meda 200 g mrvljenih keksa 200 g prženih lješnjaka 100 g pšeničnih mekinja puding od vanilije puding od čokolade ½ l slatkog vrhnja
Skuhate odvojeno puding od vanilije i čokolade, pa ih ohladite. Napravite tučeno slatko vrhnje i stavite ga u frižider. Očistite tri mrkve i sitno naribajte, a kruške očistite i izrežite na kocke pa pomiješajte s ribanom mrkvom i začinite medom. Na dno čaše stavite sloj mrkve i krušaka pa ga pospite mljevenim lješnjacima, potom mljevenim keksima, a nakon toga stavite sloj pudinga od vanilije pa red mekinja, a potom red pudinga od čokolade. Dekorirajte tučenim slatkim vrhnjem i po vrhu naribajte mrkvu.