"Nacionalno blago"
58

UNESCO je francuski baget uvrstio na nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva

S. Š.
Francuski begeti od danas su na UNESCO-voj listi kulturnih dobara čovječanstva (Shutterstock)
Francuski begeti od danas su na UNESCO-voj listi kulturnih dobara čovječanstva (Shutterstock)
UNESCO je danas proširio svoju listu nematerijalnih kulturnih baština čovječanstva time što je na nju uvrstio jedinstveni francuski hljeb, popularni "beget".

Kada zamislimo tipičnog Francuza, vjerovatno se mnogima u glavi stvori slika čovjeka kako nosi beget. Ali, opravdano. To je nacionalno blago i ništa ga ne može nadmašiti.

Međutim, to nije samo hljeb, pečeno pecivo ili štogod slično tome. Riječ je o simbolu francuskog življenja koje je od danas uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalnih kulturnih dobara.

Tako je beget od danas uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Tačnije, 'Zanatsko znanje i kultura baget hljeba' zvanično je upisana na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva.

Svake godine postoji otprilike 100 novih dopuna liste iz cijelog svijeta, liste koja ima za cilj zaštitu i podizanje svijesti o kulturnoj baštini koja se ne može definirati jednim mjestom ili jedinicom.

U saopštenju UNESCO-a stoji da je baget "najpopularnija vrsta hleba u kojoj se uživa i konzumira u Francuskoj tokom cijele godine“.

Bageti zahtevaju specifično znanje i tehnike: peku se tokom dana u malim serijama, a rezultati variraju u zavisnosti od temperature i vlažnosti. Oni također stvaraju načine potrošnje i društvene prakse koje ih razlikuju od drugih vrsta hljeba, kao što su svakodnevne posjete pekarama radi kupovine vekni i posebnih polica za izlaganje koje odgovaraju njihovom dugačkom obliku.