Drugačije lazanje
10

Vegetarijanski recept koji obožavaju skoro svi, posebno u zimskim danima

Klix.ba
Foto: Half baked harvest
Foto: Half baked harvest
Ima li išta bolje od tanjira punog lazanja? Odgovor je ne, a ova jednostavna vegetarijanska lazanja je nešto što morate probati bili vegetarijanci ili ne. Ovo jelo pogotovo je super u hladnim zimskim danima.

Mnogi vole klasične lazanje, pa osobe koje odaberu ovo jelo često naprave pun pogodak jer tako mogu zadovoljiti ukus od najmlađih do najstarijih članova porodice. Priprema je obično dugotrajna no ovu netipičnu, vegetarijsnku lazanju možete pripremiti u tavi i relativno brzo. Dakle nema kuhanja tjestenine, umaka i pečenja od sat vremena.

I sigurni smo nakon što vidite kako izgleda da ćete požuriti u svoju kuhinju i napraviti najukusnije lazanje ikada.

Zaboravite meso za umak će vam biti potrebni tikvice, gljive i leće. Možda ovo zvuči zastrašujuće za ljubitelje mesa ali osobe koje su probale ovaj recept ono uopće nije nedostajalo.

Foto: Half baked harvest
Foto: Half baked harvest

Sastojci za pripremu povrtnih lazanja:

2 kašike maslinovog ulja 1 sjeckana tikvica

250 grama gljiva 1 paprika 2 čehna bijelog luka 100 ml paradajz sosa 1 šoljica mlijeka prstohvat zgnječenih ljuspica crvene paprike 1/2 šoljice ulja 1/2 šoljice zelene leće 200 grama lazanja 2 šoljice svježeg špinata 1 šoljica svježeg bosiljka

250 grama narezane mozzarele 1/3 šoljice naribanog parmezana

Način pripreme:

Zagrijte pećnicu na 250 stepeni. Potom na zagrijanoj tavi stavite kašičicu maslinov ulja, potom isjeckane tikvice, gljive i crvenu papriku. Začinite solju i biberom. Pržite 3 minute, zatim dodajte bijeli luk i pržite još minutu.

Dodajte paradajz sos, mlijeko i prstohvat smrvljenih ljuspica crvene paprike. Potom dodajte leću i četvrtinu čaše vode. Lazanje razlomite na dva do tri komada lazanje i stavite ih u umak. Kuhajte dok lazanje ne budu srednje kuhane, a leća mekana.

Potom dodajte špinat i bosiljak i kuhajte dok se umak ne zgusne. Preko stavite mozzarellu i parmezan.

Stavite u pećnicu i pecite 10 minuta dok se sir ne otopi. Uklonite i pustite da odstoji pet minuta. Poslužite s pestom od bosiljka i svježeg parmezana. Uživajte!