Pripremite lazanje na drugačiji način, recept koji će zadovoljiti vaše čulo ukusa
Za tijesto će vam biti potrebno:
- oko 500 grama brašna
- jedna ravna kašika kvasca
- jedna ravna kašičica šećera
- oko 100 mililitara tople vode
- dvije kašike ulja
- oko 200 mililitara toplog mlijeka
- sol
Za punjenje će vam trebati:
- glavica crvenog luka
- oko 300 grama mljevenog mesa
- ulje
- gotovi začini za lazanje koje možete kupiti u marketu
- topla voda
- bešamel umak
- sir
Najprije ćete spojiti kvasac, šećer i malo vode kako bi se kvasac aktivirao. Potom ćete zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka i ostaviti tijesto da naraste.
Na umjerenoj temperaturi dinstajte luk i potom dodajte mljeveno meso. Možete i preskočiti luk ukoliko ga ne volite. Dodajte vrećicu sa začinima za lazanje, a onda i toplu vodu. Svakako smanjite količinu vode u odnosu na recept prema kojem inače pravite lazanje, jer klasično tijesto neće upiti tečnost kao tjestenina.
Kada je meso gotovo, ostavite ga sa strane da se malo ohladi. Uzmite oklagiju pa razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika. Potom ga premažite bešamel umakom, kojeg možete sami napraviti ili kupiti u marketu. Neki ljudi ne vole bešamel pa ovaj sastojak možete zamijeniti i nekim drugim umakom.
Meso ravnomjerno rasporedite na tijesto i preko naribajte sir. Urolajte tijesto pažljivo i onda isjecite na šnite. Poredajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.