Za bolji okus
35
Kako postići sočno mljeveno meso? Rješenje sigurno imate već u svojoj kuhinji
Piše: A. Ć.

Foto: Shutterstock
Mljeveno meso često prilikom prženja gubi značajnu količinu tečnosti, što može rezultirati suhim i žilavim jelom. Međutim, postoji jednostavan način da meso postane mekano i sočno, a sve što vam je potrebno je sastojak koji već imate u svojoj kuhinji.
Dodavanjem male količine sode bikarbone, mljeveno meso neće samo ostati sočno, već će se i brže zapeći. Na svakih 500 grama mesa, dodajte otprilike trećinu kašičice sode bikarbone i dobro promiješajte. Ostavite meso da odstoji 15 minuta, a zatim ga pržite na srednje jakoj vatri.
Soda bikarbona podiže pH vrijednost mesa, čime sprečava prekomjerno vezivanje proteina. To, zauzvrat, pomaže u zadržavanju tečnosti, čineći meso sočnijim, a također ubrzava proces prženja.
Ovaj trik možete primijeniti i na komade mesa - jednostavno pomiješajte meso sa sodom bikarbonom, pričekajte nekoliko minuta i pripremite ga na uobičajen način.
Ovaj jednostavan korak može značajno poboljšati kvalitetu mljevenog mesa i učiniti vaše obroke mnogo sočnijim i ukusnijim.
Možda vas zanima
Situacija iz 2005. godine
U kvizu Superpotjera postavljeno pitanje o krađi u Mostaru: Znate li o čemu je riječ?
Vezani članci
A gdje su sarajevski?
Travnički ćevapi našli se u top 10 najbolje ocijenjenih jela od mljevenog mesa u svijetu
Isprobajte i vi
Ovaj sastojak čini vaše jela od mljevenog mesa neodoljivim
Izdašan i slastan obrok