Za bolji okus
35

Kako postići sočno mljeveno meso? Rješenje sigurno imate već u svojoj kuhinji

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mljeveno meso često prilikom prženja gubi značajnu količinu tečnosti, što može rezultirati suhim i žilavim jelom. Međutim, postoji jednostavan način da meso postane mekano i sočno, a sve što vam je potrebno je sastojak koji već imate u svojoj kuhinji.
Dodavanjem male količine sode bikarbone, mljeveno meso neće samo ostati sočno, već će se i brže zapeći. Na svakih 500 grama mesa, dodajte otprilike trećinu kašičice sode bikarbone i dobro promiješajte. Ostavite meso da odstoji 15 minuta, a zatim ga pržite na srednje jakoj vatri.

Soda bikarbona podiže pH vrijednost mesa, čime sprečava prekomjerno vezivanje proteina. To, zauzvrat, pomaže u zadržavanju tečnosti, čineći meso sočnijim, a također ubrzava proces prženja.

Ovaj trik možete primijeniti i na komade mesa - jednostavno pomiješajte meso sa sodom bikarbonom, pričekajte nekoliko minuta i pripremite ga na uobičajen način.

Ovaj jednostavan korak može značajno poboljšati kvalitetu mljevenog mesa i učiniti vaše obroke mnogo sočnijim i ukusnijim.