Spoj svjetskog i našeg

Za prste polizat: Posjetili smo Munchies i zavirili u novi meni "uličnih nimet zanatlija"

Toni Radoš i Hamza Drino stoje iza fantastičnih specijaliteta u Munchiesu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Toni Radoš i Hamza Drino stoje iza fantastičnih specijaliteta u Munchiesu (Foto: I. Š./Klix.ba)
I. B.
04.01.2023. u 20:30

Pizza, pasta, doner, hamburger, rižoto - kada vam neko spomene da se u gradu otvorio novi restoran, uglavnom su ovo jela koja se vrte na jelovniku. Međutim, da to ne mora uvijek biti slučaj pokazao je simpatični, a nadasve talentovani dvojac koji stoji iza priče zvane Munchies.

Bosna i Hercegovina može se pohvaliti bogatom tradicionalnom kuhinjom i jedinstvenim okusima. No, moramo priznati, često nam nedostaje novih stvari. Upravo iz revolta prema tome, nastao je ovaj krajnje neobični lokal koji je simbioza naših tradicionalnih i svjetskih okusa.

Street food restoran Munchies otvoren je na proljeće, tačnije u maju, na adresi Čekaluša 64, a do danas je pobrao brojne pozitivne recenzije te se već plasirao na sami vrh najbolje ocijenjenih mjesta u Sarajevu. Iza njega stoje Hamza Drino i Antonio Radoš, dvojac koji svojim idejama i spretnim rukama radi čudesne stvari.

Toni Radoš i Hamza Drino stoje iza fantastičnih specijaliteta u Munchiesu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Toni Radoš i Hamza Drino stoje iza fantastičnih specijaliteta u Munchiesu (Foto: I. Š./Klix.ba)

Koncept u Munchiesu je nešto drugačiji od onih na koje smo do sada navikli. Naime, restoran funkcioniše tako da svoj meni mijenja kroz sezone, što znači da tokom jednog godišnjeg doba možete pronaći ukupno pet jela - dva mesna, dva vegeterijanska i jedan desert, a sva su napravljena od raznolikih sezonskih namirnica.

Dobar glas o ovom lokalu proširio se brzinom munje. Svi žele posjetiti mjesto koje obećava dobru klopu i "nešto drugačije", a kako su trenutno predstavili svoj novi, zimski meni, to je bio idealan povod da i sami isprobamo aktuelna jela.

Kad bi sarma prošetala svijetom, a tiramisu Bosnom i Hercegovinom

Ako vam ranije nije padalo na pamet da ćete jesti sarmu u bilo kojem drugom obliku, osim u njenom izvornom - smotanu, to bi se sada moglo promijeniti. Jedno od mesnih jela na novom meniju Munchiesa je arma sanjo, a podrazumijeva polaganu sarmu s junećim mesom i listovima svježeg kupusa, uz dodatak i kiselog.

Polagana sarma iz Munchiesa odmah će vas osvojiti (Foto: I. Š./Klix.ba)
Polagana sarma iz Munchiesa odmah će vas osvojiti (Foto: I. Š./Klix.ba)

Sarma se poslužuje na kremi od karfiola, s uljem od peršuna i prelivena Demi-glace umakom, uz domaću focacciu s ruzmarinom. Tradicionalno jelo upakovano u novo ruho izgledalo je spektakularno, a tako je i kada je riječ o ukusu. Svaki zalogaj je bio rapsodija zadovoljstva.

Potom smo probali i trgo junetić, koji se već izdvaja kao "lider" zimskog menija. Riječ je o sendviču sa sporo pečenom trganom junetinom u focacci od kakaa s rukolom, krastavcem i dresingom od senfa i kopra. Ukusu dodatno doprinosi i sos od paradajza i meda te sos od gorusice i hrena.

Trgo junetić se topi u ustima - spoj trgane junetine s rukolom, krastavcem i sosevima (Foto: I. Š./Klix.ba)
Trgo junetić se topi u ustima - spoj trgane junetine s rukolom, krastavcem i sosevima (Foto: I. Š./Klix.ba)

Dok ga ne zagrizete, gotovo da možete primijetiti svako vlakno junetine, koja se ne prestaje topiti u ustima, što je samo jedan od dokaza zašto ovom jelu predviđaju da će biti hit zimskog menija.

Kada je riječ o vegeterijanskom dijelu, probali smo tzv. čorbu sa svime. Spoj graha, luka, krompira, kukuruza, leće, mrkve graška, gljiva i mahuna s kikiriki puterom zaista je nešto što morate probati. Služi se također uz domaću focacciu, čiji miris možete osjetiti odmah po ulasku u objekat.

Čorba sa svime jedno je od vegeterijanskijh jela na zimskom meniju Munchiesa (Foto: I. Š./Klix.ba)
Čorba sa svime jedno je od vegeterijanskijh jela na zimskom meniju Munchiesa (Foto: I. Š./Klix.ba)

Još jedno vegeterijansko jelo na meniju je funghi purra, kako joj samo ime kaže - mliječna pura u raguu od gljiva sa sirom i kajmakom. Nažalost, kada smo stigli u Munchies, zalihe ovog jela već su nestale, što, saznajemo, nije ništa čudno ovdje.

Budući da se sve sprema od svježih namirnica, količine su ograničene te nije nepoznanica da hrane nestane i prije kraja radnog vremena. Ekipa tada, kažu nam, kreće s pripremama za novi radni dan.

Priču smo zaključili na najslađi način i to dobro poznatim desertom, no pripremljenim s prizvukom naše tradicije.

Gurabisu je zapravo naša verzija najpoznatije italijanske poslastice tiramisua. Uz tradicionalnu kremu, perfektno su se stopili pasta od lješnjaka i praline, dok su karakteristične piškote zamijenile gurabije natopljene u bosansku kafu.

Kada bi tiramisu obukao bh. ruho, to bi izgledalo ovako (Foto: I. Š./Klix.ba)
Kada bi tiramisu obukao bh. ruho, to bi izgledalo ovako (Foto: I. Š./Klix.ba)

S kakaom na vrhu, možemo sa sigurnošću reći da je klasični tiramisu dobio konkurenciju, dok nije isključeno ni to da bi Munchies mogao postati nova omiljena destinacija turistima iz Italije u narednom periodu.

Nakon vrhunske hrane, u ambijentu karakterističnom za jedan street food lokal i ispunjenom sarajevskim motivima, porazgovarali smo s Hamzom i Tonijem, koji su se prozvali "uličnim nimet zanatlijama".

Simpatični dečki su obojica školovani kuhari, a iskustva i znanje sticali su u inostranstvu i zemljama poput Švicarske, Italije, Španije i Hrvatske. Na kraju, odlučili su da sve to donesu u Sarajevo i pokažu u praksi ono što se već odavno zna - da je kuhanje vrsta umjetnosti.

Toni Radoš i Hamza Drino stoje iza fantastičnih specijaliteta u Munchiesu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Toni Radoš i Hamza Drino stoje iza fantastičnih specijaliteta u Munchiesu (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Htjeli smo da ovdje nešto promijenimo, da donesemo nešto novo. Pokupili smo tamo način razmišljanja i koncept kuhanja. Recepte nemamo u glavi, ali imamo znanje i iz toga kreiramo. Sve recepte koji ljude budu zanimali, mi ćemo im otkriti. Tu nema tajni. Hoćemo da ljudi kuhaju i da se naša jela nađu možda i u nekom restoranu", rekli su nam.

Hamza i Toni otkrili su nam da im za smišljanje jednog menija treba sedam dana, čak i manje. Sve kreće od namirnica gdje biraju one najzanimljivije, a u "mesnom dijelu" menija trude se da imaju jedno kuhano i jedno suho (sendvič) jelo.

Iako se u njihovim specijalitetima isprepliću kombinacije slatkih i slanih sastojaka, tu nema pretjeranog komplikovanja. Svi sastojci i začini su dozirani, a upravo u tome krije se i tajna nevjerovatnih ukusa koje ćete ovdje probati. U ponudi je, osim klasičnih napitaka i kraft pivo te domaći sok od jabuke. Također, ovo je jedno od rijetkih mjesta u Sarajevu koje je pet friendly.

Smješten u jednoj od kultnih sarajevskih četvrti s nizom različitih ugostiteljskih objekata, ali gdje svaki od njih funkcioniše, Munchies je donio nešto sasvim novo u naš grad i udahnuo mu dašak jedinstvenosti.

Street food restorani su jedan od najboljih načina da iskusite autentična lokalna jela. Iako nisu ograničeni isključivo na lokalnu kuhinju te ćete neka od njih pronaći svuda u svijetu, to ne znači da će ona svugdje imati iste ukuse. Naprotiv, u svakoj zemlji dolaze s onim posebnim štihom karakterističnim samo za nju, a kada je riječ o BiH, sa sigurnošću možemo reći da je Munchies u ovoj kategoriji položio ispit i kući odnio čistu desetku.

347