Zašto biste trebali jesti narandže ako imate dijabetes: Prirodan su izvor vitamina C
Ona tvrdi da narandže trebaju biti dio ishrane prilagođene dijabetesu. Iako narandže sadrže prirodne šećere, njihov visok udio vlakana znači da imaju minimalan utjecaj na nivo šećera u krvi kada se konzumiraju umjereno.
Jedna srednja narandža dnevno je siguran izbor za većinu osoba s dijabetesom, piše SingleCare.
"Najbolje voće za dijabetičare su agrumi poput narandži i grejpa, bobičasto voće, kivi i jabuke jer sadrže malo šećera i bogati su vlaknima", kaže dr. Raj Dasgupta.
Narandže su prepune esencijalnih vitamina i minerala, posebno vitamina C koji podržava imuni sistem i smanjuje oksidativni stres. Routhenstein navodi da narandže sadrže i kalij koji je ključan za regulaciju krvog pritiska i zaštitu od kariovaskularnih bolesti.
"Za osobe s dijabetesom koje imaju povećan rizik od hipertenzije, kalij je važan dio ishrane. Narandže sadrže i vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, pomažući u regulaciji šećera krvi", rekao je Routhenstein.
Za češće konzumiranje narandži Routhenstein savjetuje kontrolisane dnevne porcije, kombinovanje narandži s proteinima, korištenje ovog voća kao dodatak obrocima.