Preporuka dijetetičarke
41

Zašto biste trebali jesti narandže ako imate dijabetes: Prirodan su izvor vitamina C

Piše: D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Narandže su odlična zimska namirnica jer su bogate vitaminom C koji jača imunitet i smanjuje oksidativni stres.
Dijetetičarka Michelle Routhenstein pojašnjava da mnoge osobe s dijabetesom smatraju da moraju izbjegavati naranče zbog njihovog sadržaja šećera, ali ovo voće obiluje hranjivim tvarima koje su dobre za zdravlje srca.

Ona tvrdi da narandže trebaju biti dio ishrane prilagođene dijabetesu. Iako narandže sadrže prirodne šećere, njihov visok udio vlakana znači da imaju minimalan utjecaj na nivo šećera u krvi kada se konzumiraju umjereno.

Jedna srednja narandža dnevno je siguran izbor za većinu osoba s dijabetesom, piše SingleCare.

"Najbolje voće za dijabetičare su agrumi poput narandži i grejpa, bobičasto voće, kivi i jabuke jer sadrže malo šećera i bogati su vlaknima", kaže dr. Raj Dasgupta.

Narandže su prepune esencijalnih vitamina i minerala, posebno vitamina C koji podržava imuni sistem i smanjuje oksidativni stres. Routhenstein navodi da narandže sadrže i kalij koji je ključan za regulaciju krvog pritiska i zaštitu od kariovaskularnih bolesti.

"Za osobe s dijabetesom koje imaju povećan rizik od hipertenzije, kalij je važan dio ishrane. Narandže sadrže i vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, pomažući u regulaciji šećera krvi", rekao je Routhenstein.

Za češće konzumiranje narandži Routhenstein savjetuje kontrolisane dnevne porcije, kombinovanje narandži s proteinima, korištenje ovog voća kao dodatak obrocima.