Evo šta zapravo žvaćemo
32

Znate li od čega se prave žvakaće gume?

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Htjeli mi to priznati ili ne - neki od nas konzumiraju hranu za koju zapravo ne znamo od čega je napravljena. Iako je tehnički ne jedete, sastav žvakaće gume također iznenađuje ljude.

Nekada su se žvake pravile od soka drveta Sapodilla. BBC Science Focus kaže da većina kompanija sada koristi supstancu zvanu poliizobutilen za proizvodnju žvakaćih guma. To je glavna komponenta butil gume, stvari koja se često koristi za automobile, ali i za različite namjene u domovima, kao i za medicinske proizvode.

Poliizobutilen se miješa sa plastifikatorima i materijalima (svi se koriste za proizvodnju hrane) kako bi smjesa gume bila pogodna za žvakanje.

Sastav žvakaće gume sastoji se od gumene baze ili jezgre gume, koja može, ali i ne mora biti premazana. Baza gume se sastoji od netopive gumene baze (smole, humektanti, elastomeri, emulgatori, punila, voskovi, antioksidansi i omekšivači), zaslađivača i aroma. Premaz se može sastojati od, na primjer, zaslađivača, aroma, bojila i voćnih kiselina.

Prilikom izrade žvakaće gume, baza gume se topi u mikseru uz zagrijavanje, a zatim se polako dodaju ostali sastojci i mijese dok masa ne dobije konzistenciju.

Studije su otkrile da žvakanje žvakaće gume tokom obavljanja zadataka može poboljšati različite aspekte moždanih funkcija, uključujući budnost, pamćenje, razumijevanje i donošenje odluka.

Zanimljivo je da su neke studije otkrile da žvakanje žvake može biti malo ometanje na početku, ali bi vam moglo pomoći da se fokusirate na duži period.

Žvakaća guma bi čak mogla biti korisna alatka za one koji pokušavaju smršaviti. To je zato što ima malo kalorija, a daje vam sladak ukus bez negativnog utjecaja na vašu ishranu.