Razloga je mnogo
28

Istraživanje jedne majke u Nizozemskoj pokazalo zašto su djeca u ovoj zemlji najsretnija

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zašto se djeca u Nizozemskoj smatraju najsretnijom djecom na svijetu, pitanje je koje je zaintrigiralo jednu Nizozemku koja je sedam godina istraživala razloge ove tvrdnje.

Njeno dugogodišnje istraživanje je, kako je ispričala, počelo u njenoj kući u Doornu, malom nizozemskom selu s 10.000 stanovnika.

Smješten u centralnoj Nizozemskoj, Doorn je uglavnom naseljen mladim porodicama, penzionerima, ljubiteljima prirode i ljudima koji traže sporiji tempo života.

"Moj suprug Bram, nizozemski biznismen i ja smo se preselili ovdje 10 godina nakon što smo se vjenčali. Kad sam zatrudnila sa svojim prvim sinom, Bramom Juliusom, bila sam u strahu. Nervirale su me razne kontradiktorne filozofije o roditeljstvu", počinje svoju priču, piše ABC.

Nakon godinu dana majčinstva pronašla je, nastavlja, UNICEF-ov izvještaj iz 2013. godine u kojem stoji da su nizozemska djeca bila najsretnija djeca na svijetu. Izvještaj je nastao nakon izvještaja provedenog 2007. godine, u kojem je Nizozemska prvi put imenovana kao glavni primjer prosperiteta djetinjstva. Velika Britanija i SAD rangirale su se na dvije najniže pozicije.

Jedan od razloga je i taj što se bebe u ovoj zemlji dosta naspavaju. Studija iz Evropskog časopisa za razvojnu psihologiju je 2013. ispitivala temperamentne razlike između američkih i nizozemskih beba.

"Nizozemske bebe se smiju, osmjehuju i vole se maziti više od beba iz Amerike", zaključili su istraživači.

Uređen raspored spavanja

Prema studiji, relativno mirno držanje novorođenčadi u Nizozemskoj dijelom je bilo zbog uređenijeg rasporeda spavanja i aktivnosti slabijeg intenziteta. Poznato je da roditelji u Americi ističu važnost stimulacije, izlažući svoju djecu širokom spektru novih iskustava.

Ona pojašnjava kako tačno roditelji u Nizozemskoj odgajaju najsretniju djecu na svijetu. Upravo ona je s koautoricom Michele Hutchison napisala knjigu o roditeljstvu u Nizozemskoj.

S druge strane, roditelji u ovoj zemlji se, kaže, fokusiraju na svakodnevne aktivnosti kod kuće, pridajući važnost odmoru. Istraživanje je objavilo da Nizozemci u prosjeku spavaju više od bilo kojeg drugog naroda na svijetu, ukupno osam sati i 12 minuta svake noći.

Osim toga, razlog njihove sreće je taj što djeca provode više vremena s oba roditelja.

Godine 1996. nizozmeska vlada je zaposlenima sa skraćenim radnim vremenom odobrila jednaka prava kao i punim radnim vremenima, otvarajući put za veću ravnotežu između radnog i privatnog života. Kultura rada sa skraćenim radnim vremenom je još jedan razlog zašto su ovdje svi puno sretniji.

Osim toga, jako je važno i to što djeca osjećaju manji pritisak da se istaknu u školi, jer roditeljima u Nizozemskoj nije sve u visokom prosjeku i elitnim univerzitetima. Obrazovanje se vidi kao put do djetetove dobrobiti i ličnog razvoja.

Porodica ne počinje jesti dok svi ne budu za stolom

Također, djecu se u ovoj zemlji potiču da izraze vlastito mišljenje. Svi u porodici, uključujući i najmlađe, imaju svoje mišljenje.

"Kad je Julius napunio tri godine, već je razvio odgovarajuće jezičke vještine da izrazi ono što mu je važno", pojašnjava ona.

Sjedenje za stolom u porodici, posebno prije početka dana, navika je koja u osnovi definira porodični život u Nizozemskoj.

"Prije bilo kakvog obroka, porodica ne počinje jesti dok svi, uključujući djecu, ne budu za stolom. To je znak poštovanja", govori ova Nizozemka.

I na kraju, kao razlog zbog kojeg su djeca u ovoj zemlji najsretnija, navodi se to jer se potiču da voze bicikl. Zbog ravnog terena i biciklističkih staza, biciklizam je u ovoj zemlji najpraktičniji i najučinkovitiji način putovanja.