Bez ribanja i jakih hemikalija: Očistite vrata rerne u samo tri minute
Ipak, rernu možete osvježiti pomoću dva predmeta koja se vjerovatno već kriju u vašoj kuhinji. Bez ribanja i jakih hemikalija, možete očistiti vrata rerne uz pomoć tople vode, sode bikarbone i aluminijske folije.
Stručnjak za čišćenje Richard Price upozorava da čišćenje vrata rerne može biti izazovno, jer se mrlje od hrane i masnoća često zapeku na površini, zbog čega ih je teško ukloniti, čak i nakon snažnog ribanja. Ako je prošlo dosta vremena otkako ste posljednji put čistili rernu, važno je da to uradite što prije.
"To je zbog činjenice da nakupljena masnoća i tragovi spaljivanja stvaraju savršeno okruženje za bakterije, ugrožavajući higijenu kuhinje i sigurnost vašeg kuhanja. Korištenje sode bikarbone jednostavan je i učinkovit način čišćenja, koji daje odlične rezultate u samo tri minute, što ga čini idealnim za čišćenje u posljednjem trenutku", naveo je.
Za početak, vrata rerne prelijte vrućom vodom. Potom, ravnomjerno pospite sodom bikarbonom po vratima i ostavite da djeluje 30 sekundi. Uzmite komad aluminijske folije i od nje napravite lopticu.
Napravite pastu za čišćenje trljajući zgužvanu aluminijsku foliju nježnim kružnim pokretima po površini. Obrišite pastu vlažnom krpom, a ostatke obrišite čistom krpom. Na kraju, uzmite papirni ubrus i još jedno obrišite kako ne bi ostali tragovi od vode.