Za skladniji dom
24

Dizajneri interijera ističu da ovih pet boja nikako ne kombinujete s bijelom

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iako je bijela poznata kao klasična boja uz koju možete kombinovati sve ostale boje, dizajneri interijera zapravo savjetuju da biste u zatvorenom prostoru trebali izbjegavati spoj bijele i određenih boja.
Naime, ukrašavanje prostora bijelom bojom u kombinacijama nekih drugih boja mogu stvoriti pretjerano oštar izgled i time umanjiti "umirujući efekt" bijele. Portal Homes And Gardens otkrio je koje boje je bolje izbjegavati u kombinaciji s bijelom.

Kako navodi direktorica marketinga boja u kompaniji Benjamin Moore - Helen Shaw, ključ u kombinaciji bijele i drugih boja je zapravo na usklađivanju podtonova bijele i izabrane boje. Ona je objasnila da su podtonovi važni pri korištenju bijele boje u interijeru.

Pastelne boje

Dizajnerica interijera Trish Knight ističe da morate biti oprezni kada želite kombinirati pastelne boje s bijelom. Pastelne boje su neutralne i uglavnom "ne narušavaju" prostor, ali važno je kako ih kombinirate s bijelom bojom. Dizajnerica Knight navodi da bi se stepen toplih ili hladnih tonova trebao odražavati preko pastelnih tonova i bijele za skladan izgled.

"Ako su vaši zidovi u toploj bijeloj boji, podton pastela također mora biti topao ili obrnuto kod hladnih tonova. Primjerice, ako imate tople terakota tonove, svakako ih uparite s toplijom bijelom", objašnjava.

Bijelo na bijelom

Ljudi vrlo često znaju kombinovati različite nijanse bijele boje unutar jedne prostorije. Iako je riječ o malim razlikama, nijanse između mogu biti ključ za poboljšanje osvjetljenja prostorije.

Međutim, dizajnerica interijera Kathy Kuo tvrdi ako su različite nijanse bijele u slojevima u prostoriji s neusklađenim podtonovima, to može brzo stvoriti kombinaciju boja koju treba izbjegavati .

Crvena boja

Kombinacija bijele s toplim bojama poput crvene može dovesti do pretjerano oštrog kontrasta. Dizajner interijera Brandon Lange smatra da nikako ne trebate uparivati jarko crvenu ili narandžastu boju s bijelom.

Međutim, ako izaberete crvenu koja nije jarka, možete je kombinovati s bijelom bojom. Na taj način ćete smanjiti intenzitet i stvoriti vizuelno zanimljiviji prostor.

Neonske boje

Poput kombinacije crvene i bijele, neonske boje u kombinaciji s bijelom također mogu biti preoštre za prostor. Dizajnerica Nadia Watts ističe kako svijetle neonske nijanse mogu biti intenzivne s bijelom.

"Od neonsko plave do limeta zelene, neonski tonovi su najsvjetlije boje, a u kombinaciji s bijelom, rezultat može biti porazan u unutarnjem prostoru. To je naročito važno ako se neonska boja koristi preko zidova, a bijela prelazi preko stropa ili ukrasa zbog stvorenih kontrastnih linija", navela je.

Crna boja

Mnogi će podijeliti mišljenje da je kombinacija crne i bijela klasika, ali ako se koristi u prostoru može imati intezivan kontrast. Dizajnerica Wats objasnila je da u svom domu ne pretjeruje s kombinacijom ovih boja jer je previše upečatljiv.