Novi trend
54

Završava dominacija sive u interijerima: Evo koja je boja mijenja

D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Siva boja obilježila je domove mnogih posljednjih 10-tak godina, no čini se da se bliži kraj dominaciji ove boje u interijerima.

"Godinama, i mislim zaista godinama, siva je bila omiljena boja", objašnjava dizajnerica Mollie Ranize, prenosi Homes & Gardens.

"Siva je djelovala svježe i moderno. No, kao i kod svih dizajnerskih koncepata, stvari se mijenjaju i svi s vremena na vrijeme žudimo za nečim novim. Za sada, a vjerojatno i za sljedećih desetak godina, bež postaje nova umirujuća osnovna boja. Ona unosi savršenu dozu prirodne topline u gotovo svaki prostor. Bež se također izvrsno slaže s prirodnim materijalima poput drva i kamena, koji su sada vrlo popularni."

Kao i kod većine stvari, trendovi u boji i uređenju doma dolaze i odlaze. Dok su hladne sive nijanse iz ranih dvijetisućitih bile izuzetno popularne duži period, sada svjedočimo pomaku od hladnih tonova prema toplijim kombinacijama boja. Boje poput bež, jantara, bjelokosti, hrđe (topla narančasto-smeđa nijansa) i sepije (smećkasto-crvena nijansa) postaju sve popularnije.

Nije iznenađujuće da siva gubi na popularnosti. Okruženje u kojem dominira siva boja može izazvati osjećaj iscrpljenosti i nedostatka energije kod onih koji u njemu borave. Stoga ne čudi da su se mnogi zasitili sivih sofa, tepiha, zidova i dekoracija koje su obilježile domove tijekom posljednjeg desetljeća.

"Opadanje popularnosti sivih tonova odražava našu želju da naši domovi, u kojima sada provodimo više vremena, budu ugodniji i topliji", tvrdi Anthony Barzilay Freund, urednički direktor 1stDibsa. "Toplije boje, posebno one koje podsjećaju na prirodu, ne samo da izgledaju zanimljivo već pružaju i emocionalnu udobnost."

Bethany Adams također se slaže da je vrijeme dominacije sive završilo.

"Iako mislim da siva još uvijek ima svoje mjesto, teško je poreći da je bež sada omiljena u dizajnu. Uvijek će postojati trendovska neutralna boja, a trenutno je to bež. Kao i kod svih trendova, preporučujem da ga prihvatite polako i počnete s malim dozama. Današnji trend može zastarjeti već sutra", savjetuje Adams.