Uštedite energiju i novac
0

Kako osušiti veš za samo dva sata bez korištenja sušilice: Jednostavna i učinkovita metoda

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Pronalaženje brzih i efikasnih načina za sušenje veša može biti posebno izazovno tokom hladnih zimskih mjeseci. Dok je korištenje sušilice često prvo rješenje koje pada na pamet, ali troškovi i potrošnja energije mogu biti značajni.

Međutim, postoji jednostavna metoda koja vam omogućava da osušite odjeću za samo dva sata, a da pritom ne koristite sušilicu.

Ova efikasna tehnika uključuje upotrebu stalka za sušenje veša i toplog radijatora. Prvo, postavite stalak za sušenje veša u blizini radijatora koji je već uključen. Zatim, prekrijte čaršaf preko stalka i pričvrstite ga uz radijator. Ova postavka zadržava topli zrak unutar čaršafa i samim tim ubrzava proces sušenja.

Važno je napomenuti da je ova metoda najisplativija ako je grijanje već uključeno i nema potrebe za povećanjem temperature. Prije nego što odjeću stavite na stalak, odaberite najveći ciklus centrifuge u mašini za veš kako biste smanjili sadržaj vlage u odjeći. Ovo će dodatno ubrzati proces sušenja.

Kada postavljate odjeću na stalak, obavezno je ravnomjerno rasporedite i izbjegavajte preopterećenje. Na taj način omogućavate slobodnu cirkulaciju zraka oko svakog odjevnog predmeta, što će dodatno olakšati sušenje.

Jedna važna stavka koju treba imati na umu jeste da sušenje odjeće u zatvorenim prostorima može povećati nivo vlage. Prilikom ovog načina sušenja veša ipak malo otvorite prozor ili uključite osvježivač zraka ukoliko imate.