Vodite računa
7

Koje kuhinjske predmete biste što prije trebali baciti jer predstavljaju opasnost

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Postoji nekoliko kuhinjskih predmeta koji su prljaviji nego što mislite. Iz tog razloga biste ih odmah trebali prestati koristiti.

Daske za rezanje su među najkorištenijim kuhinjskim predmetima. Čak i ako ih redovno čistite nakon upotrebe, ogrebotine koje nastaju na njima su plodno tlo za klice i bakterije. Čim primijetite da je daska poprilično oštećena, što prije je trebate zamijeniti novom.

Noževi vremenom postaju tupi, što predstavlja potencijalnu opasnost jer zahtijevaju više snage prilikom rezanja, što može dovesti do nezgode. Iako oštrenje noževa može kratkotrajno pomoći, najbolja opcija je da ih zamijenite.

Drvene kašike i slični predmeti su također idealni za nakupljanje klica i bakterija. Čim na njima primijetite pukotine, ogrebotine ili osjetite neprijatan miris, prestanite ih koristiti.

Ljudi masovno koriste plastične posude za skladištenje hrane. No, imajte na umu da one vremenom počnu ispuštati hemikalije u hranu, naročito kada se koriste u mikrovalnim pećnicama. Kada primijetite znakove istrošenosti, bacite ih i zamijenite staklenim posudama.

Iako određene vrste posuđa od nehrđajućeg čelika, bakra i lijevanog željeza mogu trajati vječno, isto ne vrijedi za neke vrste neljepljivog posuđa. Kada primijetite da se teflonski premaz ljušti s tiganja, vrijeme je da kupite nove.

Ako i dalje koristite stare kuhinjske krpe, spužve ili žice, rizikujete da prenesete bakterije na čisto posuđe. Redovno ih mijenjajte. Limovi za pečenje vremenom zahrđaju pa i njih trebate baciti kako biste zaštitili vlastito zdravlje, ali i očuvali kvalitetan okus hrane.