Ne paničarite
47

Nepozvani gost u kuhinji: Koliko je štetan žitni žižak i kako ga se najefikasnije riješiti?

L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako uočite vlakna poput mreže ili prašine na policama i rupe na pakovanjima namirnica poput riže, brašna, zobi i šećera, to bi mogao biti znak da imate problem s invazijom insekata poput moljaca ili žižaka.
Među njima možete vidjeti gusjenice bijelog moljca, koje alarmantno nalikuju crvima, ali su različite vrste ili žitne žiške, koje entomologinja i prehrambena naučnica Skye Blackburn opisuje kao "sićušni insekat s velikim dugim nosom".

Ličinke insekata nalaze se unutar cjelovitih žitarica, tako da ih nećete uočiti dok ne vidite odrasle jedinke na dnu pakiranja. To se, na primjer, odnosi na žitni ili ako ga još nazivaju rižni žižak.

"Koristi se njuškom za bušenje zrna, okreće se i polaže jaja u otvor i zatvara rupu. Iz jajeta se izleže ličinka, a zatim uglavnom ostaje unutar zrna dok se ne ukukuli", navodi vanredni profesor Rob Emery s Univerziteta Murdoch.

Ljudi obično prvi put primijete insekte kada vide moljce kako lete po smočnici ili crne žiške u spremljenoj hrani. Neke vrste žižaka čak i lete. To zahtijeva hitnu i temeljitu akciju, ali važno je znati da vam neće nauditi.

"Ne boli ako ih pojedete i sve su to dodatni proteini. Prosječna osoba ionako svake godine pojede oko četvrtinu kilograma insekata u svojoj prehrani. Zapravo, mnoge kulture redovito jedu kukce kao što su cvrčci i kukci, a postoji i rastući trend njihovog uzgoja kao održivog izvora proteina", navodi naučnica Blackburn.

Općenito, jajašca ili ličinke su vjerovatno prisutne unutar ili izvana pakiranja hrane kupljene u trgovini. Kad dođu u vašu smočnicu, mogu se brzo proširiti, ali nemojte paničariti. Problem se lako rješava i ne zahtijeva primjenu hemijskih pesticida.

Pregledajte svu hranu na znakove insekata. Imajte na umu da ličinke insekata možete pronaći i u suhom voću, orašastim plodovima, sjemenkama, čokoladi i suhoj hrani za pse.

Ako želite zadržati zaraženu hranu, možete je zagrijati u pećnici da ubijete insekte. Preporučuje se pečenje namirnica 60 stepeni najmanje 15 minuta. Stavljanje proizvoda u zamrzivač na 48 sati također će ubiti sva jajašca, ličinke ili odrasle jedinke. Kako se ne bi vratili, dobro je usisati i uz korištenje bijelog octa pažljivo obrisati sve namirnice i police.

Kako biste izbjegli insekte u budućnosti, namirnice je najbolje sve staviti u staklenke koje se mogu zatvoriti. Ovo je sjajna prilika da organizirate svoju ostavu i vidite što imate na zalihama.