Obratite pažnju
26

Ostavljate li otvorena vrata rerne nakon pečenja? Ova navika može biti vrlo opasna

Piše: L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iako mnogi ljudi imaju naviku da ostave otvorenu rernu poslije korištenja, to zapravo može biti vrlo opasno.
Rerna je jedan od najčešće korištenih kuhinjskih uređaja. Ipak, mnogi će nakon korištenja ostaviti otvorena vrata jer vjeruju da će se tako brže ohladiti. Na prvi pogled to se čini praktičnim i bezopasnim, ali to je praksa koja može uzrokovati više štete nego koristi.

Naime, vrući zrak koji izlazi iz otvorene rerne, može oštetiti kuhinjski namještaj ili zidne obloge. Pritom, posebno su osjetljivi materijali poput aluminija koji su sve češće sastavni dio novijih kuhinja.

Aluminijske površine u blizini rerne mogu izgubiti svoj prvobitni izgled ili se deformisati zbog naglih promjena temperature. Drvena vrata i elementi izloženi vrućem zraku mogu tokom godina promijeniti boju ili se čak saviti.

Osim oštećenja namještaja, čestim otvaranjem rerne mogu se oštetiti i njeni dijelovi. Šarke, koje omogućuju zatvaranje i otvaranje vrata, izložene su prekomjernom naprezanju kada se nepropisno koriste. Ni samo malo otvaranje vrata rerne nije manje štetno.

Ipak, opasnost je veća kada su vrata potpuno otvorena. Toplina koja izlazi iz rerne može izazvati opekline, što je posebno opasno za djecu, koja su znatiželjna i žele sve dirati. Pored toga, otvorena vrata predstavljaju fizičku barijeru.

Najbolje rješenje je nakon upotrebe potpuno zatvoriti vrata rerne i ostaviti da se prirodno ohladi. Modernije rerne opremljene su ventilatorima koji učinkovito izbacuju toplinu i vlagu, čak i kada su vrata zatvorena. To ne samo da sprječava oštećenje, već i produžuje vijek trajanja uređaja.