Obratite pažnju
15

Ove predmete nikada ne biste trebali održavati deterdžentom za suđe

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kada je riječ o održavanju doma, ponekad može biti primamljivo riješiti sve površine jednim univerzalnim sredstvom, ali to nažalost, nije tako jednostavno. Neki će posegnuti za deterdžentom za suđe kao idealnim rješenjem, međutim, neke stvari ipak ne biste trebali održavati ovim sredstvom.
Iako djeluje bezopasno, deterdžent za suđe može uništiti neke predmete.

Tave od lijevanog željeza

Tave od lijevanog željeza jedna su od onih vrsta suđa koje zahtijevaju posebnu njegu kako bi bile dugotrajne. Kad čistite tavu od lijevanog željeza, radije izbjegavajte deterdžent za suđe.

Naime, pjena deterdženta može razgraditi premaz na lijevanom željezu, koji je bitan kako tava ne bi postala ljepljiva. Uz to, ovaj premaz sprječava nastanak hrđe. Kao alternativnu metodu za čišćenje, preporučuje se da koristite četku, vruću vodu i sol.

Nehrđajući čelik

Nehrđajući čelik popularan je izbor za kuhinjske uređaje, djelomično zbog toga što se lako čisti. Za čišćenje nehrđajućeg čelika trebate samo ubrus, krpu od mikrovlakana i malo vode, ali bez sredstava.

"Nehrđajući čelik je vrlo porozan, a sredstva mogu ostaviti talog u malim pukotinama koje je teško potpuno isprati", navodi Max Mattes, stručnjak za restauraciju i vlasnik tvrtke Max Paint & Restoration.

Daske za rezanje

Nikada ne stavljajte drvenu dasku za rezanje u mašinu za suđe. Izloženost sredstvima i vodi s vremenom će uzrokovati cijepanje i pucanje drveta. Ovo se također odnosi i na svakodnevno održavanje daske za rezanje. Međutim, ipak je važno očistiti i dezinfikovati dasku za rezanje nakon svake upotrebe, a to možete učiniti tako da je obrišete mješavinom octa i vode.

Noževi

Kao i daske za rezanje, noževi se mogu oštetiti ponavljanim izlaganjem sredstvima i vodi. Tačnije, sapunica uzrokuje koroziju i otupljenje oštrica. Da biste očistili svoje noževe, jednostavno i sigurno, obrišite ih vlažnom krpom i odmah osušite ubrusom ili drugom čistom krpom.

Drveni podovi

Unatoč njihovoj reputaciji izdržljivosti, čišćenje drvenih podova mora se obavljati ispravno kako bi se spriječila šteta. Suosnivač kompanije "Luxury Property Care" Liran Koren kaže da se klonite sapunice kada je riječ o održavanju vaših drvenih podova.

"Deterdžent za suđe mogao bi ukloniti zaštitna ulja na drvenoj površini, ostavljajući ga osjetljivim na oštećenja. Osim toga, hemikalije u deterdžentu za suđe mogu oštetiti završni sloj poda", navodi.

Oslikani zidovi

Iako vaše zidove možda nećete morati često ribati, važno je znati kako ih pravilno očistiti kako ne biste oštetili boju. Umjesto deterdženta za suđe i sličnih sredstava, koristite suhe ili blago vlažne krpe od mikrovlakana kako biste očistili zidove.