Prvi korak je da zapalite ostatke hrane i masnoće. Rasplamsajte vatru, zatvorite poklopac roštilja i ostavite da gori 15-tak minuta. Tako će vam biti lakše da skinete ostatke hrane.
Ostatke ugljena očistite četkom od nehrđajućeg čelika, ukoliko je nemate možete se napraviti i kuglu od aluminijske folije i s njom očistiti ostatke. Ako su donje strane rešetke jako prljave, očistite je sa spužvom na koju ste stavili sredstvo za pranje suđa. Zatim je isperite i osušite peškirom.
Zagorene ostatke očitite uz pomoć noža, potom očistite deterdžentom i isperite i osušite peškirom. Nakon toga očistite unutrašnjost roštilja, kako pri sljedećem pečenju hrana ne bi poprimila čudan miris i okus. Također operite sa deterdžentom i isperite.
Završna faza je glancanje vanjskog dijela roštilja. Dovoljno je da koristite sredstvo za odmašćivanje i mekanu spužvicu.