Obratite pažnju
26

Ovo je optimalna temperatura koju trebate održavati u frižideru da ne bi došlo do kvarenja hrane

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Nedavno istraživanje je pokazalo da skoro 20 posto domaćinstava drži frižidere na pogrešnoj temperaturi.

Prema istraživačima sa Univerziteta RMIT u Australiji većina domaćinstava krivi svoje vlastito ponašanje, kao što je pogrešno čitanje roka upotrebe, prije nego što smatraju da bi njihov frižider mogao biti krivac”, rekao je dr. Bhavna Middha, vodeći autor studije, objavljujući novi izvještaj .

Iako istraživači preporučuju da se rashlađeni predmeti drže između 2°C i 7°C, 17 posto ljudi drži svoje frižidere toplijim ili hladnijim od toga.

"Kada je hrana previše topla, bakterije se prebrzo razmnožavaju. Kada je hrana previše hladna, može se smrznut u zamrzivaču. Oba uslova dovode do kvarenja hrane", navodi.

Istraživači su rekli da domaćinstva koja se ne pridržavaju odgovarajućeg temperaturnog raspona u frižideru i zamrzivaču često moraju bacati hranu jer se pokvari.

Kako bi se borili protiv količine bačene hrane u domaćinstvima, istraživači su proučavali temperature frižidera i zamrzivača u 56 domova.

Istraživači su primijetili nedosljedne temperature u frižiderima. Neke police su bile visoke i do 10 stepni, dok su druge pale čak i do -1 stepen.

Međutim, domaćinstva sa djecom često su iskusila promjenjive temperature jer se frižider otvarao i do 20 puta dnevno.

Istraživanje je pokazalo da domaćinstva nisu svjesna da bi im frižideri mogli brže kvariti hranu, posebno ako je temperatura u frižideru viša od standardne.

Čak je i hrana u zamrzivaču postala žrtva pogrešnih temperatura, a 43 posto zamrzivača je testirano kao toplije ili hladnije od predloženog raspona od -15 stepeni do -20 stepeni.

Zabuna u temperaturama se također može pripisati raznim izvorima koji dijele nedosljedne brojke u vezi s najsigurnijim postupcima.

"Mnoga domaćinstva koja smo intervjuisali su dala oprečne informacije o tome koliko dugo hrana može da se čuva u frižideru. Mnogo ostataka i nekuvanog mesa je odbačeno samo u slučaju da nije bezbedno za konzumiranje", naveli su.

Gotovo polovina zamrzivača domaćinstava koja su učestvovala bila je toplija ili hladnija od predloženog temperaturnog raspona.