Krompir treba čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu s minimalnom izloženošću svjetlu kako bi se održala svježina i spriječilo kvarenje. Kod kuće je najbolje mjesto vjerovatno vaša ostava, ali krompir nemojte skladištiti na skrivenim policama, kako ne bi zaboravili na njega.
Izbjegavajte čuvanje krompira u frižideru ili ispod sudopera jer vlažno okruženje može uzrokovati prerano klijanje. Frižider također može uzrokovati pretvaranje škroba iz krompira u šećere što će vaš krompir učiniti slađim.
Prema američkoj Upravi za hranu i lijekove, frižider može uzrokovati povećan nivo hemijskog akrilamida tokom kuhanja, koji se povezuje s nekim vrstama raka.
Također, iako se krompir i luk mogu pronaći u istim receptima, ne biste ih trebali držati zajedno. Luk proizvodi plin etilen, koji može uzrokovati kvarenje krompira, a visok sadržaj vlage u krompiru može uzrokovati da luk postane kašast.
Na kraju, ako se pravilno skladišti na sobnoj temperaturi, krompir će trajati od sedam do 15 dana prije nego što mu se kvaliteta počne pogoršavati. Ako je krompir čvrst na dodir, ima glatku koru, nema oštećenja i nije promijenio boju, siguran je za konzumiranje.