Svestrana namirnica
3

Zašto nikada ne biste trebali držati krompir u frižideru

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Krompir je jedna od onih namirnica, koje se idealno slažu uz mnoga jela. Ono što je svakako pohvalno jeste da je riječ o vrlo jeftinoj namirnici, a pravilnim skladištenjem možete mu dodatno produžiti rok trajanja. No, znate li zašto ga ne biste trebali držati u frižideru?
Iako krompir može dugo trajati i bez nekog posebnog skladištenja, postoji nekoliko načina da mu produžite rok trajanja. Potpredsjednik za poljoprivredu u kompaniji The Little Potato Company Rob Sweatman otkrio je šta trebate učiniti.

Krompir treba čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu s minimalnom izloženošću svjetlu kako bi se održala svježina i spriječilo kvarenje. Kod kuće je najbolje mjesto vjerovatno vaša ostava, ali krompir nemojte skladištiti na skrivenim policama, kako ne bi zaboravili na njega.

Izbjegavajte čuvanje krompira u frižideru ili ispod sudopera jer vlažno okruženje može uzrokovati prerano klijanje. Frižider također može uzrokovati pretvaranje škroba iz krompira u šećere što će vaš krompir učiniti slađim.

Prema američkoj Upravi za hranu i lijekove, frižider može uzrokovati povećan nivo hemijskog akrilamida tokom kuhanja, koji se povezuje s nekim vrstama raka.

Također, iako se krompir i luk mogu pronaći u istim receptima, ne biste ih trebali držati zajedno. Luk proizvodi plin etilen, koji može uzrokovati kvarenje krompira, a visok sadržaj vlage u krompiru može uzrokovati da luk postane kašast.

Na kraju, ako se pravilno skladišti na sobnoj temperaturi, krompir će trajati od sedam do 15 dana prije nego što mu se kvaliteta počne pogoršavati. Ako je krompir čvrst na dodir, ima glatku koru, nema oštećenja i nije promijenio boju, siguran je za konzumiranje.