Za bijele tkanine
31

Prestanite koristiti izbjeljivač za uklanjanje žutih mrlja s posteljine, ovaj proizvod je bolji

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Bijele tkanine poput čaršafa i posteljine zbog nakupljanja znoja tokom vrućih ljetnih noći mogu postati zamrljane te možete primijetiti žute fleke. Međutim, umjesto izbjeljivača za njihovo skidanje možete koristi čistač iz kućne radinosti.

Premda će mnogi prvo posegnuti za izbjeljivačem kako bi zamrljanu bijelu posteljinu vratili u prvobitno stanje, to je zapravo jedan od najgorih proizvoda za korištenje na posteljini.

Lauren Fountain, stručnjakinja za posteljinu iz Sleep Foundation, objasnila je: "Izbjeljivač s hlorom je prilično oštar i može degradirati vlakna i skratiti 'životni vijek' vaše posteljine. Ako ga redovno koristite, on zapravo može požutjeti vaše posteljine jer reagira s uljima za tijelo i proteinima prisutnim na tkanini".

Umjesto toga, bolje je koristiti prirodne proizvode za čišćenje koji će biti nježniji za posteljinu, ali i dalje biti nevjerovatno učinkoviti u ponovnom izbjeljivanju.

"Odgovor je jednostavan, jeftin i ekološki prihvatljiv: soda bikarbona, sirće, tekućina za pranje posuđa i limunov sok, sve osnovne stvari koje vjerovatno već imate kod kuće", navela je.

Sirće je prirodni omekšivač, dok limunov sok djeluje kao prirodno sredstvo za izbjeljivanje, a kisela priroda oba ova proizvoda može pomoći u razbijanju mrlja. Deterdžent za suđe je bolji u uklanjanju mrlja od znoja i može pomoći da prodre u tkaninu kako bi se riješili bilo kakvih naslaga, dok soda bikarbona poboljšava učinkovitost ovih proizvoda.

Da biste izbijelili posteljinu, sve što trebate učiniti je da stavite posteljinu u veliki lavor i sipate toplu vodu. Zatim dodajte jednu šolju bijelog sirćeta, jednu šolju limunovog soka, pola šolje sode bikarbone i dvije kašike deterdženta za pranje suđa.

Smjesu miješajte drvenom kašikom dok se ne otopi, a zatim ostavite posteljinu u da odstoji najmanje pola sata. Zatim stavite na redovno pranje u hladnoj vodi i čaršafi bi ponovo trebali biti potpuno bijeli.