UNDP-ov projekat
52

Sačuvajte toplotu svog doma uz nekoliko efikasnih savjeta

L. K.
Iako sezona grijanja traje već više od dva mjeseca, za sve one koji su hladnije dane dočekali pomalo nespremni, tu su mjere energetske efikasnosti, kojima ćete osigurati očuvanje toplote u prostorijama u kojima boravite, uz finansijske uštede, a sve je to dio novog UNDP-ovog projekta “Zeleni ekonomski razvoj”.

Prije svega, spriječite gubitak toplote kroz otvore

Bez obzira na koji se način grijete, ukoliko je izolacija loša, minimizira se vaš trud da zagrijete prostorije. Najviše toplote se gubi na loše dihtovane vanjske otvore.

“Ukoliko niste u mogućnosti finansirati zamjenu dotrajalih prozora i vrata, troškove za grijanje možete smanjiti uz jednostavne tehnike zaptivanja. Samopljepljiva traka i guma, silikon ili aluminijska traka će biti vaš najbolji saveznik u rješavanju ovog problema. Na ovaj način možete uštediti i do 15% za toplotu, a finansijske uštede su do 100 KM godišnje.”, navodi Elvis Hadžikadić, menadžer projekta.

Kako pravilno provjetriti prostorije i zašto je to važno?

Ne ostavljajte prozor na kant na duže vrijeme, jer hladan vanjski zrak snižava unutrašnju temperaturu prostorije, a termostat šalje signal kotlu kako bi zagrijao unutrašnje prostorije na zadatu temperaturu. Prostorije provjetravajte tako što ćete maksimalno otvoriti prozore i tako napraviti promahu. Na ovaj način zrak će se vrlo brzo izmijeniti unutrašnji zrak, a pri tome neće doći do osjetnog hlađenja zidova. Pravilnim provjetravanjem možete ostvariti uštede i do 10%.

Jedan stepen manje uštedjet će do 5% energije za grijanje

Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo jedan stepen, godišnje možete uštedjeti do 5% energije za grijanje. Zvuči nevjerovatno, zar ne?

Kako se ove uštede prave, pojasnio nam je Hadžikadić: “Ukoliko se poslužimo jednostavnom matematičkom računicom, da su računi za grijanje u stambenom prostoru površine od 60 do 70 m2, koji se grije na prirodni gas, koji godišnje troši između 700-1.000 KM godišnje, a na godišnjem nivou ostvarive su uštede od 35 do 50 KM.”

Ove vrlo jednostavne mjere, koje ne zahtijevaju veliki angažman i finansijske investicije, postat će imperativ za vas, ali i vaše ukućane, bez obzira na godišnje doba, jer uz mjere energetske efikasnosti ostvarujete uštede koje možete reinvestirati za unaprijeđenje efikasnosti i komfora vašeg doma. Ako ste u narednoj godini spremni investirati i više sredstava u unapređenje energetske efikasnosti svoga doma, projekat Zeleni ekonomski razvoj, kroz web platformu www.ged.ba nudi mnoštvo korisnih savjeta, prema nivou investicija.

Projekat "Zeleni ekonomski razvoj“ u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima.

Cilj projekta je kreiranje povoljnih uslova za ulaganja u projekte energetske efikasnosti, povećanje broja zelenih radnih mjesta, doprinos zaštiti okoliša i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine.