Samo dvije namirnice potrebne su da vaše zagorjele tave i šerpe ponovo zablistaju
U čišćenju zagorjelih tava i šerpi, mogu vam pomoći luk i bijeli ocat. Ova dva sastojka u kombinaciji s malo topline sve su što trebate da bi tava i šerpe izgledale kao nove. S druge strane, bijeli ocat i luk su sigurni za konzumaciju pa neće imati problem ukoliko dijete dođe u kontakt s ovim namirnicama.
Za čišćenje vam treba samo jedna srednja glavica crvenog luka i otprilike 250 mililitara bijelog octa.
Crveni luk najprije ogulite. Izrežite ga na četiri dijela, a potom na manje komade. Ubacite luk u zagorjelu tavu ili šerpu dodajte 250 mililitara bijelog octa.
Možete dodati i veću količinu octa ukoliko crne mrlje nisu u potpunosti potopljene. Stavite tavu ili šerpu na ringlu s jakom vatrom kako bi se smjesa od luka i octa ugrijala.
Kad sve prokuha, drvenom kuhačom ili gumenom lopaticom nježno skinite zagorene čestice s dna posude. One će se skinuti s lakoćom, budući da će kiselost luka i octa prodrijeti u tvrdokorne mrlje. Nakon što ste sve skinuli, pričekajte da se posuda ohladi, a zatim izbacite ostatke. Nakon što je posušite, posuda će izgledati kao nova.