Jednostavno, a efikasno
19

Samo dvije namirnice potrebne su da vaše zagorjele tave i šerpe ponovo zablistaju

Piše: L. R.
Izbacite štetne hemikalije iz doma (Foto: Shutterstock)
Izbacite štetne hemikalije iz doma (Foto: Shutterstock)
Ukoliko vam se dogodilo da vam hrana prilikom kuhanja ili prženja zagori, znate koliko je zahtjevno izribati tavu ili šerpu. No, prije nego se odlučite za kupovinu jakih sredstava, radije isprobajte kombinaciju ovih svakodnevnih namirnica.
Ako imate djecu i kućne ljubimce ili se jednostavno želite ograničiti upotrebu štetnih hemikalija u svom domu, primjena prirodnih sastojaka odličan je način za smanjenje izloženosti toksinima. Pritom, uštedit ćete mnogo više novca u odnosu na kupovinu nekih proizvoda za čišćenje.

U čišćenju zagorjelih tava i šerpi, mogu vam pomoći luk i bijeli ocat. Ova dva sastojka u kombinaciji s malo topline sve su što trebate da bi tava i šerpe izgledale kao nove. S druge strane, bijeli ocat i luk su sigurni za konzumaciju pa neće imati problem ukoliko dijete dođe u kontakt s ovim namirnicama.

Za čišćenje vam treba samo jedna srednja glavica crvenog luka i otprilike 250 mililitara bijelog octa.

Crveni luk najprije ogulite. Izrežite ga na četiri dijela, a potom na manje komade. Ubacite luk u zagorjelu tavu ili šerpu dodajte 250 mililitara bijelog octa.

Možete dodati i veću količinu octa ukoliko crne mrlje nisu u potpunosti potopljene. Stavite tavu ili šerpu na ringlu s jakom vatrom kako bi se smjesa od luka i octa ugrijala.

Kad sve prokuha, drvenom kuhačom ili gumenom lopaticom nježno skinite zagorene čestice s dna posude. One će se skinuti s lakoćom, budući da će kiselost luka i octa prodrijeti u tvrdokorne mrlje. Nakon što ste sve skinuli, pričekajte da se posuda ohladi, a zatim izbacite ostatke. Nakon što je posušite, posuda će izgledati kao nova.