Oaza mira
0

Uredite svoju terasu ili balkon pomoću ovih nekoliko savjeta

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Terasa ili balkon može biti prava oaza i mjesto na kojem ćete se moći opustiti, ali i provesti veći dio dana.

Terasa je važan dio svake kuće, naročito tokom ljetnih dana. Ne dopustite da terasa ili balkon bude samo mjesto prolaska, odnosno mjesto na kojem ne boravite često.

Ovaj dio kuće može se iskristi na više načina tokom ljeta, ali ako je uredite na pravi način. Prvo pronađite pravo mjesto na svojoj terasi gdje možete stvoriti zonu za odmor i rashlađivanje. Ugao u sjeni iskoristite tako što ćete tu staviti vrtni namještaj.

Namještaj

Ukoliko želite da u potpunosti uživate na svojoj terasi odnosno balkonu stavite ugodnu garnituru, stolice, stolić. Također, ljuljačka može biti idealno rješenje.

Odaberite prava osvjetljenja

Svjetla su presudni dio za uljepšavanje svakog kutka, stoga odaberite svjetla koja će najbolje pristajati prostoru vaše terase ili balkona. Možete se odlučiti za led svjetla, velike lampe sa sjenilima i postoljem, zidne svjetiljke itd.

Biljke

Biljke ća dodatno popraviti izgled prostora, ali će stvoriti i umirujuću atmosferu. Ukoliko želite da prostor terase izgleda što prirodnije, onda odaberite mnogo biljaka.

Svijeće

Ugodniju atmosferu postići ćete mirisnim svijećama, ali će i vizualno popraviti izgled terase i balkona. Svijeće će napraviti intimniju i romantičniju atmosferu što to će biti pogodnije za opuštanje.

Oživite namještaj

Ako ste se odlučili za sofe, jastuci će oživjeti garnituru. Također, prekrivači ili ćebadi dodatno će popraviti izgled prostora. Možete se odlučiti i za neki simpatični mali tepih. Nemojte zaboraviti i podmetače koji mogu oplemeniti stolić, ali imati i funkciju.