![Led u zamrzivaču (Foto: Shutterstock)](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_241204150.jpg?v=1)
Da biste izbjegli stvaranje leda, prvo provjerite da li su svi paketi hrane dobro zatvoreni. Vrećice s hranom trebaju biti hermetički zatvorene i pravilno pohranjene kako bi se spriječilo curenje tekućine.
Ako su u pitanju stariji zamrzivači koji nemaju tehnologiju "no frost", odmrzavanje uređaja je neophodno. Da biste to učinili, potpuno isključite uređaj i pričekajte da se led otopi. Nakon toga, temeljito očistite unutrašnjost zamrzivača, uklonite svu vodu i osušite površine.
Jedan od načina za smanjenje stvaranja leda je i nanošenje malo ulja na unutrašnje stijenke zamrzivača nakon čišćenja. Ulje stvara zaštitni sloj koji otežava stvaranje novog leda. Ovaj jednostavan trik može vam pomoći da duže održite zamrzivač bez leda i smanjite potrebu za čestim odmrzavanjem.
Redovno održavanje uređaja, pravilno skladištenje hrane i pažljivo praćenje vlažnosti unutar zamrzivača ključni su faktori za sprječavanje nastanka leda.