Izgleda nestvarno
63

Zelena oaza u kamenoj pustinji: Neboder u Amsterdamu jedan je od najljepših na svijetu

D. J.
Foto: Ossip van Duivenbode
Dramatična, geološki nadahnuta, biljkama obrasla zgrada Valley ističe se u amsterdamskoj četvrti Zuidas sa svoja tri tornja od 67, 81 i 100 metara i svojim spektakularnim konzolnim stanovima.

Proglašena je najboljim novim neboderom na svijetu 2021. godine, a ova zgrada se ističe na nekoliko načina: prvo, spaja urede, trgovine, ugostiteljske, kulturne sadržaje i stanove u jednoj zgradi; drugo, za razliku od zatvorenih zgrada drugdje u Zuidasu, zelena površina koja vijuga između tornjeva na četvrtom i petom katu dostupna je svima preko dva vanjska kamena stubišta.

Zgrada Valley je pokušaj vraćanja zelene i ljudske dimenzije u negostoljubivo uredsko okruženje Amsterdam Zuidas. To je zgrada s više lica; na vanjskim rubovima zgrada je obložena glatkim, zrcalnim staklom, koje se uklapa u kontekst poslovne četvrti.

Unutra zgrada ima potpuno drugačiji, primamljiviji prirodni izgled, kao da se stakleni blok raspao i otkrio stijene iznutra prepune prirodnog kamena i zelenila.

Različite lokacije u cijelom kompleksu s tri tornja nude prekrasan pogled na grad – iz stanova, naravno, ali posebno iz sky bara na vrhu najvišeg tornja, kojem posjetitelji mogu pristupiti preko glavne trgovine Molteni u prizemlju.

Velik dio zgrade otvoren je za javnost: od javno dostupne pješačke staze koja se cik-cak penje do središnje zelene površine, do Grottoa, atrija koji tvori natkrivenu ulicu na prvom katu.

Dizajn i izgradnja Valleya potpuno su prilagođeni, zahtijevajući stalnu predanost stotina dizajnera, inženjera, građevinara, konzultanata i, naravno, klijenta.

Iznimno složen oblik zahtijevao je posebnu posvećenost finim detaljima koji dodatno poboljšavaju koncept dizajna. Tehnološki stručnjaci stvorili su niz prilagođenih digitalnih alata za usavršavanje zgrade, od alata koji je osiguravao da svaki stan ima dovoljno svjetla i pogleda, do programa koji je omogućio naizgled slučajni uzorak od preko 40.000 kamenih pločica različitih veličina koje ukrašavaju zgradu pročelja.

Svaki od 200 stanova ima jedinstveni tlocrt, što je omogućio dizajner interijera Heyligers Architects. A neobične konzole tornjeva moguće su zahvaljujući inovativnom inženjerstvu, uključujući jedanaest čeličnih "specijalaca" pričvršćenih za betonsku zgradu koji podižu cjelokupni izgled na višu razinu

"Oaza u kamenoj pustinji na Zuidasu", piše Bernard Hulsman u NRC Handelsbladu. "Ne samo zbog okomite šume i konzolnih dijelova zgrade, od kojih je jedanaest toliko velikih da se čini kao da lebde, Valley se razlikuje od svih tornjeva koji su izgrađeni u proteklih četvrt stoljeća između Amsterdama i obilaznice A10 i četvrti Buitenveldert. S ugostiteljskim objektima i trgovinama u prizemlju, uredima na donjih sedam katova i, iznad toga, 200 skupih domova za iznajmljivanje različitih oblika i veličina, Valley je prva zgrada u Zuidasu u kojoj se rad, život i zabava miješaju.”