O čemu je riječ
137

Da li je plakanje tokom seksa ili nakon orgazma normalna pojava

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Plakanje tokom seksa ili nakon orgazma ne ukazuje nužno na osjećaj tuge. Osim toga, plakanje dok se upuštate u tako fizički i emocionalno intenzivnu interakciju zapravo nije toliko neobično.

Naučno govoreći, plakanje tokom seksa ponekad se naziva postkoitalnim tristezom (PCT). Lučenje oksitocina i dopamina pojačavaju emocionalne reakcije koje prate orgazam.

Navala osjećanja tokom orgazma kod nekih osoba izaziva suze radosnice, dok druge mogu plakati iz potpuno suprotnog razloga. Ovo je poznato kao postkoitalna disforija (PCD), a rezultira bijesom, tugom, agresijom, anksioznošću i depresijom.

Učestalost plača tokom seksa i nakon doživljenog vrhunca varira. U istraživanju aplikacije Flo je 20 - 40 posto žena i muškaraca navelo da plaču tokom intimnog odnosa. Dok se čini da muškarci imaju neki oblik PCD-a, razlozi za plakanje kod žena su malo složeniji. U suštini, plač tokom seksa i nakon orgazma je sasvim normalna pojava.

Osim PCT-a i PCD-a, postoje i drugi razlozi za plakanje. Emocionalna veza između vas i vašeg partnera izaziva suze radosnice ili neodoljiv osjećaj ljubavi. Jednom kada prekinete tu vezu (tj. intimnu fizičku vezu) s njima, počinjete se osjećati tužno.

Ukoliko ste u posljednje vrijeme primijetili probleme u vezi, suze krivice mogu se pojaviti kada zadovoljite vaše seksualne nagone jer na neki način osjećate da "iskorištavate" tu osobu.

Na kraju, plakanje može biti povezano s traumama iz prošlosti poput seksualnog zlostavljanja i slično. U tom slučaju je najbolje da porazgovarate sa seksualnim terapeutom.