Lako se primjenjuje
20

Dovoljno je pet sekundi: Studija tvrdi da je ovo trik za sprečavanje eskalacije svađa kod parova

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Parovi koji se svađaju trebalo bi da naprave pauzu od pet sekundi kako bi spriječili da dođu do tačke ključanja, prema novoj studiji.

Pravljenje pauze tokom svađe može djelovati kao "protupožarni alat" koji sprečava eskalaciju nesuglasica i ublažava probleme. Psiholozi sa Univerziteta St Andrews sproveli su eksperimente sa 81 parom i objavili svoje nalaze u časopisu Nature .

Samo pet sekundi bilo je jednako efikasno kao i duže prisilne pauze, prema Annah McCurry, doktorantkinji na univerzitetskoj školi psihologije i neuronauke.

"Zvuči očigledno, ali ovo je prvi put da je neko eksperimentalno istraživanje pokazalo smanjenje agresije nakon prisilnih pauza. Prisiljavanje parova na pauzu od pet sekundi bilo je jednako efikasno kao pauza od 10 ili 15 sekundi, što pokazuje da čak i najkraće pauze mogu pomoći u smirivanju svađe", rekla je McCurry, koja je vodila eksperimente sa svojim supervizorima dr. Robertom Mayom. i prof. David Donaldson.

Dodala je: "Ovo je jednostavan, besplatan i efikasan trik za smanjenje negativnih emocija tokom svađa. Jeftinija je od terapije za parove i lako se može integrirati u svakodnevne interakcije".

Da bi se izmjerio utjecaj pauziranja, studija je konstruisala sukob uključivanjem parova u takmičarsku igru ​​u kojoj su mogli da puštaju neprijatnu buku svom partneru jačinom zvuka po svom izboru. Parovi su učestvovali u 30 rundi igre, sa pauzama u različitim intervalima.

McCurry i kolege su otkrili da parovi imaju tendenciju da odgovaraju jedni drugima po stepenu agresije, čak i na visokom nivou. Međutim, sprovođenje kratke pauze poremetilo je ovaj obrazac odgovora, što je dovelo do niže ukupne agresije.

Strategija, međutim, ima svoje granice i namijenjena je upravljanju sukobima nižeg nivoa, sprečavajući njihovu eskalaciju u ozbiljnije borbe uzrokovane negativnim emocionalnim uzbuđenjem i lošom sposobnošću regulacije emocija.