Naziva se i magični omjer
19

Psiholog tvrdi da je omjer 5:1 ključ za funkcionisanje bilo koje veze

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Nijedna veza nije oslobođena sukoba, ali uspješan brak ovisi o balansiranju pozitivnih i negativnih interakcija. Poznati američki psiholog John Gottman opsežno je proučavao šta čini veze uspješnim i otkrio je princip poznat kao "omjer 5:1", ili magični omjer.

Ovaj omjer sugerira da za svaku negativnu interakciju, kao što je kritika, defanzivnost, odbacivanje ili čak pasivno-agresivni govor tijela kao što je okretanje očima, treba postojati pet ili više pozitivnih interakcija kako bi odnos bio zdrav i otporan.

Omjer 5:1 djeluje "čarobno" jer stvara tampon pozitivnosti koji pomaže parovima da efikasnije upravljaju sukobima. Pozitivne interakcije – kao što je pokazivanje uvažavanja, izražavanje ljubavi, dijeljenje smijeha i podrška – djeluju kao depoziti na emocionalnom bankovnom računu veze. Ove naslage se vremenom nakupljaju i pomažu u ublažavanju utjecaja negativnih interakcija, olakšavajući rješavanje sukoba i kretanje naprijed bez zadržavanja ljutnje.

Evo pet načina da uključite omjer 5:1 u svoje odnose:

Izrazite zahvalnost svakodnevno - Ulaganje svjesnog napora da prepoznate i verbalizirate svoju zahvalnost za partnerove napore – bez obzira koliko mali – značajno je za vezu. Studija iz 2012. pokazala je da osobe koje se osjećaju više cijenjenima od svojih romantičnih partnera imaju tendenciju da budu više zahvalne zauzvrat, što dovodi do većeg odgovora na potrebe svojih partnera. Osim toga, zahvalni pojedinci prijavljuju viši nivo posvećenosti i vjerovatnije je da će ostati u svojim vezama tokom vremena.

Dajte prioritet kvalitetnom provedenom vremenu - kvalitetno vrijeme znači biti potpuno prisutan sa svojim partnerom i uložiti napor da se povežete na dubljem nivou. Istraživanja pokazuju da svakodnevne nekonfliktne interakcije jačaju zdravlje i funkcioniranje veze. Parovi koji više svoje svakodnevne interakcije posvećuju razgovoru, a ne svađi, prijavljuju viši nivo zadovoljstva, doživljavaju svoje odnose kao pozitivnije i osjećaju se bliže partnerima.

Izvinite se i oprostite - Izvinjavanje i opraštanje su ključne vještine jer vam pomažu da graciozno rješavate konflikte i sprečavate dugotrajnu negativnost.

Prihvatite njihovu perspektivu - Prema studiji objavljenoj u Journal of Sex Research, s obzirom na gledište vašeg partnera pomjera se fokus sa neposrednih, egocentričnih želja na šire brige u vezi i dugoročne posljedice. Ovo širenje perspektive može dovesti do ponašanja koje osigurava dugoročnu sreću za oba partnera.

"Keep It Light" - Istraživanja pokazuju da je humor jedan od najjačih prediktora zadovoljstva u vezi, što ga čini vrijednim alatom u svakoj vezi. Može raspršiti napetost, stvoriti pozitivne interakcije i ojačati vašu emocionalnu vezu.