Šta kaže struka
36

Urologinja odgovorila na pitanje koje muči muškarce: Je li moguće da se "ponos" smanji

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Urologinja Mary Samplaski odgovorila je na pitanje koje muči mnoge muškarce - je li moguće da se penis smanji?

Iako fizički nije moguće da se penis smanji, Samplaski je navela da muškarčeva dob i način života mogu imati negativan učinak na sposobnost penisa da održi dosljedan nivo tumescencije. Ovaj pojam označava normalno prokrvljenost erektilnog tkiva.

"Ne postoji medicinski alat za utvrđivanje smanjenja penisa. Ono što znamo je da pušenje i dob mogu uzrokovati pad proizvodnje testosterona", rekla je za Men's Health.

Istraživanja su pokazala da pušenje može oštetiti krvne žile i ometati pravilan protok krvi. Dok liječnici ne razumiju u potpunosti vezu između testosterona i erektilne disfunkcije, rezultati istraživanja sugeriraju da pad testosterona može utjecati na snagu erekcije.

Samplaski je također rekla da bolesti srca, dijabetes i problemi sa štitnom žlijezdom mogu izazvati promjene u erektilnoj snazi. Gojaznost je još jedan krivac za ovo stanje.

Samplaski je objasnila da mast sadrži enzim koji pretvara testosteron u estrogen, što dovodi skupljanja testisa i problema s erekcijom.

Mnogi tvrde da učestali seksualni odnosi mogu smanjiti penis jer je šansa za nakupljanje ožiljnog tkiva već, ali stručnjaci napominju da je smanjenje penisa ekstremno rijetka pojava.