U Goraždu i Čajniču
0

Dogs Trust potpisao Memorandum o saradnji za održivo i humano rješavanje problema napuštenih pasa

I. S.
Na inicijativu Grada Goražde, Fondacija Dogs Trust BiH je 16.10. 2024. godine potpisala Memorandum koji definiše saradnju na uspostavljanju i provođenju samoodrživog, humanog i zakonskog Sistema za upravljanje populacijom pasa u opštinama Goražde, Novo Goražde i Čajniče.

U skladu sa novim pristupom podrške Fondacije Dogs Trust koja za cilj ima da podrži samo proaktivne lokalne vlasti koje su pokazale inicijativu i opredjeljenje da problem napuštenih pasa rješavaju isključivo kroz humane i zakonom propisane mjere, ovim dokumentom su definisane obaveze navedenih lokalnih zajednica da do kraja januara 2025. godine osiguraju uspostavljanje zakonskog elementa Higijenski servis za humano hvatanje pasa uz obaveznu DogsTrust obuku hvatača i korištenje isključivo humanih metoda i opreme, kao i budžetska sredstva za efikasno funkcionisanje ove službe koja je ključan preduslov za provođenje masovne sterilizacije kao najefikasnije humane mjere stabilizacije populacije pasa na ulicama.

Fondacija Dogs Trust će u narednih nekoliko mjeseci finansirati i u saradnji sa partnerskim veterinarskim stanicama, provoditi kampanje masovne sterilizacije napuštenih pasa u ovim regijama u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja i Dogs Trust standardnim operativnim procedurama. U međuvremenu svi potpisnici Memoranduma, Grad i Opština Goražde, te Opštine Novo Goražde i Čajniče, su se obavezali da će do 25.1.2025. godine kada Memorandum ističe, uspostaviti svoj higijenski servis ili potpisati ugovor sa higijenskim servisom susjedne opštine koja je dio regije, a sve u cilju da nakon isteka ovog sporazuma nastave provoditi sistemske, humane mjere upravljanja populacijom pasa samostalno ili uz eventualnu podršku Fondacije Dogs Trust.

Gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović je ovim putem izrazio zadovoljstvo i zahvalio se načelniku Opštine Čajniče, Goranu Karadžiću, kao i predstavnicima Opštine Novo Goražde, koji su uključeni u ovaj sporazum, na spremnosti za saradnju.

Problem napuštenih pasa sa kojim se veći dio zemlje i dalje nosi, unatoč progresu u toku proteklih godina, moguće je riješiti trajno i održivo jedino uz jaku inicijativu i opredijeljenost nadležnih vlasti za provođenje sistemskog i humanog pristupa propisanog zakonom i uz saradnju svih lokalnih zajednica.

Dogs Trust nastavlja podržavati kako unapređenje dobrobiti pasa tako i dobrostanja cijele zajednice koristeći svoju ekspertizu i i obimno skustvo u upravljanju populacijom pasa, te dostupne resurse i kapacitete, ali kako se problem ne bi nastavio ponavljati a dostupni budžeti bili iskorišteni najefikasnije, ključno je da inicijativu i odgovornost preuzmu nadležne vlasti, institucije i službe, zbog čega Dogs Trust izdvaja ovu inicijativu kao odličan primjer svim regijama u BiH.

Više o našem radu i za brojne korisne informacije i resurse vezane za upravljanje populacijom i dobrobiti pasa možete pronaći na web stranici dogstrust.ba, YouTube kanalu i drugim društvenim mrežama.