Promjena raspoloženja
36

Istraživanje pokazalo kako stres vlasnika utječe na njegovog psa

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Novo istraživanje je pokazalo da psi mogu namirisati kada je osoba pod stresom, a taj stres također utječe i na raspoloženje ljubimca.

Rezultati istraživanja su objavljeni u stručnom časopisu Scientific Reports, navodi Fox 5. Učesnici su prošli stres testove, a istraživači su od njih prikupili uzorke znoja.

Istraživači su otkrili da je miris znoja izazvan stresom često zbunjivao pse kada su pokušavali pronaći poslasticu. Utvrđeno je da psi predviđaju pesimističnije ishode u interakciji s osobom pod stresom, što ukazuje na značajnu emocionalnu povezanost između ljudi i njihovih pasa.

Zoe Parr-Cortes, glavna autorica istraživanja, navela je da su kroz hiljade godina psi naučili živjeti s nama i da se veliki dio njihove evolucije događao uporedo s ljudskom evolucijom.

Katherine A. Houpt s Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta Cornell rekla je da bi vaš stres mogao promijeniti ponašanje vašeg psa.

"Ako psi reaguju na blaži stres poput ovog, zanimalo bi me vidjeti kako bi oni reagovali na nešto ozbiljnije poput predstojećeg tornada, gubitka posla, nepoloženog testa", rekla.