Zanimljivo obrazloženje
0

Jeste se li ikada zapitali zašto vlasničke mačke uglavnom ne jedu svoj plijen?

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mačke su odlični lovci i vrlo često znaju iznenaditi svoje vlasnike tako što će ostaviti plijen ispred ulaznih vrata. No, mnogi vlasnici se pitaju zašto njihove mačke ne pojedu svoj plijen.
Jedan od primarnih razloga je to što su vlasničke mačke pripitomljene i njihove prehrambrene potrebe su se promijenile. Hrana koju im nudimo im je mnogo ukusnija i one nemaju potrebu hraniti se plijenom.

Za razliku od uličnih mačaka, vlasničke mačke svoju ishranu zasnivaju na domaću ishranu ili komercijalnu mačju hranu. Ovi obroci ih održavaju i time smanjuju želju za lovom radi preživljavanja. Stoga, one love iz znatiželje.

Međutim, unatoč godinama pripitomljavanja, mačke su uspjele sačuvati svoje lovačke instikte. Svakodnevno vrebanje i hvatanje plijena je uobičajena pojava. To je zato što su te karakteristike ključne za opstanak u divljini. Osim pronalaženja hrane, mačke na taj način unapređuju svoje vještine i istovremeno rade na svojoj mentalnoj i fizičkoj stimulaciji.

Osim što im je hrana koju im vlasnici svakodnevno serviraju ukusnija, postoji još jedan faktor koji određuje zašto mačke jednostavno ne žele jesti svoj plijen.

Naime, društveno okruženje može biti razlog drugačijeg odnosa između mačke i njenog plijena. Neke vlasničke mačke nemaju želju za takmičenjem i žurbom. To se također može povezati s ishranom koju imaju u svom okruženju. Hvatanje plijena služi im kao igra i željom za pokazivanjem svojih instikta.

Također, hvatanje plijena može imati svoje rizike jer neki plijen može nositi otrov ili biti bolestan što može naškoditi mačkama. Poželjno je da obratite pažnju ako vidite da vaša mačka planira pojesti plijen.