Na Bjelašnici
6

Od tarantule do terapijskog mačka: Djeca bez roditeljskog staranja učila o veterinarskoj medicini

L. R.
Djeca su se družila s terapijskim mačkom Žućom (Foto: Press)
Djeca su se družila s terapijskim mačkom Žućom (Foto: Press)
Fondacija "Second" prošlog petka je organizovala prvi edukativno-zabavni dan u idiličnom selu Ledići na Bjelašnici za štićenike Kantonalne javne ustanove "Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo".

Ova ustanova je prije dvije godine dobila kuću i pripadajuće zemljište u Ledićima na korištenje od Fondacije proBITRA.

"U sklopu našeg projekta 'Oporavak kao planinska pustolovina', cilj nam je bio pružiti štićenicima jedinstveno iskustvo učenja i zabave, koje će im omogućiti da stvaraju trajne uspomene i uživaju u novim saznanjima", rekla je Belma Mujezinović, direktorica Fondacije "Second".

Pod vodstvom doktorice veterinarske medicine Emre Hamidović, koja je znanje sticala na različitim farmama i utočištima egzotičnih životinja u Južnoj Africi, djeca su imala priliku upoznati tarantulu, kukuruznog smuka, čančaru i agame.

Sve životinje, osim tarantule, pod nadzorom su bile dostupne djeci, što je za njih bilo izuzetno uzbudljivo iskustvo. Doktorica Hamidović je strpljivo odgovarala na sva pitanja znatiželjnih mališana, objašnjavajući im zanimljivosti o svakoj životinji i njihovom načinu života.

"Za mene ovo je posebno iskustvo i čast mi je što sam bila dio ove priče. Oduševilo me je znanje i zanimanje djece za veterinarsku medicinu. Posebno sam ponosna na njihovu hrabrost kada su u pitanju egzotične životinje. Naučiti koristiti stetoskop, dužnosti doktora veterinarske medicine, razliku između otrovnih i neotrovnih zmija te ishranu i način života svake prisutne vrste nije nimalo jednostavno, a ova djeca su to savladala za manje od sat vremena. Znam da sam im uspjela prenijeti dio veterinarskog duha i energije, jer na kraju druženja više od polovine njih želi baš veterinu kao svoju budućnost. Radujem se ponovnom susretu i upoznavanju sa novim vrstama i novim sferama medicine", izjavila je doktorica Emra Hamidović zahvaljujući prijateljici Sarah Kovač koja joj je pomogla u pripremi i organizaciji.

Poseban gost radionice bio je terapijski mačak Žućo, koji je već imao priliku družiti se s djecom u okviru različitih aktivnosti. Međutim, ovog puta djeca su po prvi put mogla poslušati otkucaje srca mačke pomoću stetoskopa, a Žućo je strpljivo podnio svu pažnju koju je dobio od mališana.

Nakon edukativnog dijela, svi su se zajedno osvježili u obližnjem jezeru u Ledićima. Mačak Žućo je iznenadio sve prisutne kada je odlučio plivati s djecom, dodajući još radosti i smijeha danu koji će zasigurno dugo pamtiti.

Ovo je prvi "Edukativno-zabavni dan" u kući koju je Fondacija "Second" djelimično opremila i utoplila zajedno sa partnerima i donatorima, koristeći najbolje materijale i opremu dostupnu na tržištu.

"Zahvaljujem svim donatorima koji su nam omogućili da počnemo organizovati izlete i radionice za našu djecu tokom ljetnih praznika, kada imaju puno slobodnog vremena. Želimo to vrijeme kvalitetno iskoristiti, a radionice koje Fondacija 'Second' organizuje pružaju djeci izvrsnu priliku za sticanje novih znanja," izjavio je Amar Ećo, vršilac dužnosti direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo.

Ovaj dan ostavio je dubok utisak na djecu, pružajući im ne samo nova znanja nego i nova iskustva. Fondacija "Second" je ovim događajem pokazala kako mali gestovi mogu imati veliki utjecaj na živote djece, a svi prisutni se raduju budućim aktivnostima koje će donijeti još više osmijeha i sreće.