Ocean Park u Hong Kongu
250

Panda stara 19 godina na svijet donijela blizance

D. B.
U Hong Kongu se slavi rođenje dvije pande, koje je na svijet donijela njihova majka Ying Ying.

Riječ je o blizancima, koji su prvi potomci pande stare 19 godina. Njene godine su jednake 57 ljudskih godina, što njihovo rođenje čini "čudom" i prava je rijetkost. Ying Ying je najstarija panda na svijetu koja je dobila mlade prvi put.

Fotografija blizanaca, mužjaka i ženke, objavljena je na Facebooku, a brojni korisnici ove društvene mreže su uputili čestitke. Mlade pande su rođene u četvrtak, dan prije 19. rođendana njihove majke. Trenutno su "veoma krhke" i potrebno im je vrijeme da se stabilizuju, zbog čega su pod 24-satnim nadzorom.

"Radujemo se upoznavanju s malim pandama. Strpljivo čekajte nekoliko mjeseci, zvanično ćemo ih predstaviti", saopćio je Ocean Park Hong Kong u kojem pande žive.

Ženka je slabija jer joj je temperatura tijela niža, a i oglašava se tiše u odnosu na svog brata. Teška je svega 122 grama.

Ying Ying je bila nervozna tokom poroda te je većinu vremena provela ležeći i okrećući se na tlu.

Poznato je da se pande nerado pare. Ying Ying i otac blizanaca Le Le se nalaze u Ocean Parku od 2007. godine, kada ih je Peking poklonio Hong Kongu. Uspješno su se parili tek u martu ove godine.

Kineski napori za očuvanje pandi zaustavili su pad populacije ove vrste. Iako se i dalje smatraju ranjivom vrstom, pande više nisu u kategoriji ugroženih. Osim što su atrakcija u tematskom parku, one također učestvuju u kineskoj diplomatiji.