Nemojte je zanemarivati
69

Posavjetujte se s veterinarom: Pet znakova da je vašoj mački dosadno

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mačke u prosjeku spavaju između 12 i 16 sati dnevno pa bi mnogi vlasnici mogli pomisliti da im nikada nije dosadno. Međutim, iako su kratko budne, zapravo vrlo često im može biti dosadno.
Kako navodi Pet Place, mačke koje se dosađuju ponekad jasno pokazuju svoje osjećaje. Svako ko drži mačku u zatvorenom prostoru, mogao se uvjeriti kako mačka mijenja svoje raspoloženje. Međutim, nekada ni vlasnici nisu svjesni svih znakova da je njijhovim ljubimcima dosadno.

Njegovanje dlake

Mačke mnogo vremena provode u održavanju dlake. Osim što im to pomaže u održavanju čistoće, ovaj proces potiče zdravu temperaturu, budući da slina isparava kako bi ohladila njihovu kožu. Ove pažljive higijenske navike mogu otežati vlasnicima mačaka uočavanje pretjeranog njegovanja, što je uobičajeno među mačkama koje pate od alergijskih reakcija i umora.

Zabrinuti vlasnici mačaka trebali bi paziti na znakove pretjerane njege poput područja bez dlake, prorijeđenog krzna ili dodatnih kuglica dlake. Posebno agresivno žvakanje i grickanje također može ukazivati ​​na probleme.

Mučenje drugih kućnih ljubimaca

Ako je vaša mačka odjednom počela trčati za ukućanima ili mučiti druge ljubimce, možda joj je dosadno. Naime, neke mačke dosadu će riješiti tako što će tražiti dodatnu stimulaciju. Također, ako se glasa više nego što je uobičajeno, to također može biti znak da traži zabavu.

Destruktivna ponašanja

Mačka koja se dosađuje neće uvijek iskaljivati ​​svoje frustracije na drugim ljubimcima. U mnogim slučajevima, same će se zabaviti pretvaranjem namještaja u grebalice. Ako se vaš ljubimac osjeća posebno destruktivno, dosada bi se s vremenom mogla donijeti veliku štetu u vašem domu.

Potištenost

Dosada može mačkama oduzeti njihovu prirodnu radoznalost. Ta radoznalost obično nadahnjuje mačke da provode vrijeme istražujući i igrajući se kad ne spavaju, jedu ili se njeguju. Mačke koje su iznenada izgubile zanimanje za sve osim za one svakodnevne potrebe mogu postati umorne od svoje rutine i okoline.

Prejedanje

Poput ljudi, mačke imaju tendenciju da jedu previše kada im je dosadno. Međutim, prekomjerno jedenje može pogoršati lošu situaciju dovodeći do debljanja i dodatnih simptoma. Pretile mačke imaju veću vjerovatnost da će patiti od stanja poput dijabetesa i ta bi dodatna težina mogla dovesti do toga da postanu manje aktivne i u konačnici, više se dosađuju i budu depresivnije.