Neovisni kućni ljubimci
240

Sezona godišnjih odmora: Može li mačka ostati sama kod kuće na dva dana

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mačke su uglavnom samostalni ljubimci. Većina ih tokom dana spava i jede po potrebi. Nisu zahtjevne poput pasa koje je potrebno izvoditi u šetnju i zbog obavljanje nužde. No, da li bi ih zaista trebale ostaviti same kod kuće više od jednog dana?
Iako ih možete ostaviti kod kuće na dva dana, to zapravo nije poželjno iz nekoliko razloga. Kako navodi Catster, mačka se može razboljeti ili povrijediti, a vi nećete biti kod kuće. Teška ozljeda mogla bi zahtijevati odlazak veterinaru za stručnu pomoć. Također, ukoliko se vaša mačka razboli, to bi moglo rezultirati najgorim ishodom.

Neki vlasnici mačaka kupuju automatske hranilice i pojilice kako bi njihove mačke imale svježu hranu i vodu dok su odsutne, ali ti se uređaji mogu pokvariti, ostavljajući vašeg ljubimca bez hrane i vode.

Bez obzira, koliko su neovisne, mačke vole imati i kontakt s ljudima. To je od vitalnog značaja za njihovo mentalno zdravlje, a ostavljanje mačke same može izazvati tjeskobu ili stres.

Istraživanja podupiru ono što mnogi vlasnici već pouzdano znaju, a to je da je naša prisutnost važna našim mačkama. Studija je pokazala da su mačke željnije pažnje svojih vlasnika nakon dužeg razdoblja razdvojenosti.

Mačkama je potrebna fizička i mentalna stimulacija, a pružanje igračaka i grebalica idealno je da vaša mačka bude sretna. Prostor namijenjen mačkama idealan je za pružanje sigurnog mjesta za povlačenje vašeg krznenog ljubimca, naročito ako imate druge kućne ljubimce.

Svoju mačku možete ostaviti i u pet hotelu i nekom drugom smještaju za životinje, ali trebate znati da su one teritorijalna bića te da bi se mogla osjećati pod stresom kada nisu na poznatom terenu. Ipak, ovo je također bolja opcija nego da ih ostavljate same kod kuće.

Hotel ili pansion za ljubimce će vašoj mački pružiti potrebnu pažnju, a možete biti sigurni da će vaša mačka biti dobro zbrinuta. Također, ako se vaša mačka ozlijedi ili se razboli, pansion može riješiti problem. Osigurajte da uposlenici imaju telefonski broj vašeg veterinara.

U konačnici, vaša bi mačka trebala biti uredu za vikend ako ima dovoljno hrane, vode i nekoga ko će je povremeno. Pobrinite se da mačka ima mnogo igračaka i fizičkih aktivnosti dok vas nema. Kada je riječ o kutijama za pijesak, poželjno je da ih postavite nekoliko na različita mjesta.