Iako nema dokaza
120

Vlasnici na Bliskom istoku napuštaju ljubimce zbog straha od koronavirusa

D. B.
Neki vlasnici na Bliskom istoku su zbog straha od zaraze smrtonosnim koronavirusom odlučili napustiti svoje ljubimce.

Iako nema dokaza da ljubimci igraju značajnu ulogu u širenju koronavirusa, neki vlasnici na Bliskom istoku su ipak odlučili da ih udalje od sebe te su ih pustili na ulice, piše BBC.

"U posljednje vrijeme smo vidjeli da mnogi ljudi napuštaju ljubimce plašeći se da će im prenijeti virus. Moj prijatelj je spasio mačku koju su napustili vlasnici. Ja se uoće ne bojim, naprotiv, više smo vezani za Milesa koji je mom sinu Wardu jedini prijatelj.", izjavila je Lubna Sharjah iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Oni su porodica, šta bi radili napolju? Nikada nisu tražili hranu vani, uginuli bi", rekla je Nihal Salim iz Kaira.

"Mislim da smo sad oprezniji, pokušavamo češće prati ruke, dezinficirati što je više moguće. Može biti teško jer psi žele izaći vani, ali moramo slijediti upute namijenjene zajednici", kazala je Souad iz Dubaija.

Svjetska zdravstvena organizacija je savjetovala vlasnicima da ne napuštaju svoje ljubimce, nego da se umjesto toga fokusiraju na higijenu. Virus se najviše prenosi s čovjeka na čovjeka. Postoji mogućnost da se neke životinje zaraze nakon kontakta sa zaraženim ljudima. Potrebni su dokazi prema kojima će se zaključiti da li životinje i ljubimci mogu prenositi virus.

Eksperti kažu da je znanje o virusu još uvijek ograničeno te da blagostanje životinja ne treba ugrožavati.