Izazivaju divljenje
26

Zlatni rez otkriva najljepše rase pasa: Ko je na vrhu liste

D. V.
Cairn Terrier (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Cairn Terrier (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Istraživanje iz 2022. godine pokazalo je koje su najljepše rasa psa na svijetu, a rezultati su iznenadili mnoge ljubitelje ovih životinja.

U ovom istraživanju stručnjaci koji su se bavili procjenom koristili su fotografije 138 najpopularnijih rasa pasa koje su uporedili sa zlatnim rezom.

Teorija zlatnog reza je matematički pojam koji se koristi u svim sferama života. Riječ je o proporciji koja oslikava potpuni sklad i harmoniju, a postotak od 100 posto predstavlja savršene proporcije.

Kako bi procijenili koje su najljepše rase pasa na svijetu stručnjaci su obratili pažnju na mjerenje dužine njuške, prostor između očiju, dužinu glave psa, prostor između vrha glave i očiju i prostor između ušiju.

Prema rezultatima, na prvom mjestu, najbliže zlatnom rezu našla se rasa malih, živahnih pasa, Cairn Terrier.

Riječ je o staroj, škotskoj rasi koja postoji još od srednjeg vijeka. Ovi psi karakteristični su po čupavom izgledu i energičnosti. Glasno laju i imaju izražen lovački instinkt, pa važe i za dobrog čuvara. Vezani su za svoje vlasnike i vole provoditi vrijeme sa njima. Prema istraživanju postigli su rezultat od 88,7 posto.

Cairn terijer (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Cairn terijer (Foto: Shutterstock/Klix.ba)

Drugi na listi najljepših pasa je zapadnoškotski bijeli terijer koji je ostvario rezultat od 87,5 posto. Ovi psi karakteristični su po svojoj druželjubivosti, izraženom lajanju i aktivnosti, pa je poželjno da imaju vlasnike sa autoritetom.

Bijeli terijer (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Bijeli terijer (Foto: Shutterstock/Klix.ba)

Treću poziciju zauzela je rasa porijeklom iz Škotske, Border Collie sa postotkom od 86,7. Riječ je o radnom psu, namijenjenom da čuva ovce ili stoku zbog čega mu je potrebno mnogo aktivnosti i nije preporučljivo da služi kao kućni pas. Ova rasa veoma je inteligentna i dobro se slaže sa drugim psima.

Border Collie (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Border Collie (Foto: Shutterstock/Klix.ba)

Na kraju liste najljepših pasa našle su se i tri vrste koje su okarakterisane kao one manje lijepe, među koje spadaju Shih Tzu, Bulmastif i francuski bulldog.