Tegobe dana poslije
8

Miješanje alkoholnih pića ne utječe na pogoršanje simptoma vezanih za mamurluk

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko pijete pivo prije vina osjećat ćete se dobro, ali ako pijete vino prije piva bit ćete mamurni. Ovo je maksima mnogih koji su zagovornici teze da se osjećaju loše kada miješaju pića. Međutim, postavlja se pitanje da li je to baš tako.

Mnogi od nas će imati svoje mišljenje o tome šta sprečava mamurluk i šta ga čini podnošljivijim kada se pojavi. Ali, iznenađujuće malo ljudi se razumije u to šta zapravo uzrokuje mamurluk, a nauka nije našla istinski i učinkovit lijek.

Međutim, nova studija je opovrgla do sada uvriježen stav i u njoj se ističe da alkoholna pića ne utječu na ozbiljnost mamurluka. Da bi testirali teoriju, dali su 90 dobrovoljaca pića u različitim količinama, mijenjajući vrstu pića sedam dana kasnije. Studija je pratila da li su se ljudi osjećali loše nakon konzumiranja pića i da li su povraćali.

Da bi testirali ispravnost teze da redoslijed kojim konzumiramo alkoholna pića utječe na to kako se osjećamo sljedećeg dana, naučnici su ispitali 90 ljudi u dobi između 19 i 40 godina i podijelili ih u tri grupe, prenosi BBC.

Prva grupa je pila dva i po litra piva, a zatim četiri velike čaše bijelog vina. Druga je uzimala iste količine alkohola, ali u obrnutom redoslijedu, dok je treća, koja je bila kontrolna grupa, pila samo pivo ili samo vino. Sedmicu kasnije, učesnici prve dvije grupe su se zamijenili, dok su oni iz kontrolne grupe počeli piti drugu vrstu alkohola. Zatim su učesnici zamoljeni da procijene koliko su bili pijani na kraju svakog dana i koliko su bili mamurni.

Promjena redoslijeda konzumiranja pića nije znatno utjecala na ocjenu mamurluka, pokazalo je istraživanje. Također, nije bilo moguće predvidjeti intenzitet mamurluka zasnovanog na faktorima kao što su dob, tjelesna težina, navike konzumiranja alkohola te koliko često ljudi imaju mamurluk.

Međutim, postojala je razlika između spolova, naime žene su se osjećale nešto lošije u odnosu na muškarce kada je riječ o mamurluku.

"Jedini pouzdan način predviđanja koliko ćete se loše osjećati sljedeći dan sastoji se u tome koliko ste zapravo popili i da li ste bolesni. Svi bismo trebali paziti na ovo kada pijemo", rekao je vodeći autor studije dr. Joran Kochling.

Iako nauka još uvijek istražuje uzroke nastanka mamurluka, smatra se da on primarno nastaje zbog dehidriranja, narušavanja našeg imunološkog sistema i poremećaja metabolizma i hormona. Boje i arome mogu također pogoršati mamurluk.

Studija je objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.