Reciklirana moda
498

Džejla Glavović Očuz zablistala na crvenom tepihu SFF-a i oduševila svojom modnom kreacijom

L. R.
Džejla Glavović Očuz
Još jedno izdanje, i to jubilarno, Sarajevo Film Festivala je počelo. Filmove, serije i filmske zvijezde, nezvanično, crveni tepih SFF-a praznik je mode, prava sarajevska modna revija ispred Narodnog pozorišta.

I ovog SFF-a, kao i prethodnih, objektivi kamera nisu mogli odoljeti da ne fotografiraju najpoznatiju i najuspješniju bh. manekenku i internacionalni model, Džejlu Glavović.

Ikona modne industrije u BiH i šire teško da se mogla nezamijećena prošetati crvenim tepihom, no naročito sada kada je nosila posebnu haljinu modnog brenda "No Nation Fashion", koji je osnovala UN organizacija IOM – International Organization for Migration u BiH.

Haljinu je dizajnirala akademska dizajnerica Aleksandra Lovrić, uz asistenciju vještih i kreativnih ruku migranata: Henna iz Jemena, Ipstisan i Behije iz Irana, Majula Joof koja je bila Miss Gambia 2019, Glory i Aminata iz Conga.

Ručno vezeni motivi

Haljina je haute couture i izrađena je od luksuznog materijala, ukrašena ručno vezenim motivima od staklenih perli, hematitnih akcenata i šljokica, koji su postavljeni na nježnu mrežicu tila. Neutralne zemljane boje, koje ne prestaju biti među vodećim trendovima velikih modnih brendova, krase predivnu haljinu koja nježno poput dodira prati siluetu tijela naše najpriznatije manekenke.

Džejla Glavović Očuz
Džejla Glavović Očuz

Svaka perla i šav rezultat su više od 150 sati predanog ručnog rada, kroz koje se protkao spoj vještina, znanja i ljubavi prema stvaranju i pretočio u ovu unikatnu kreaciju.

Pronosavši ovu haljinu, Glavović je progovorila o najvažnijim temama današnjice. Svako ko je zna i izvan modne piste, zna da nastoji biti društveno angažirana i humanitarka, stoga ni ne čudi da je pored svjetskih brendova koje je zasigurno mogla pronosati na crvenom tepihu, Glavović ipak odabrala bh. modnu marku da parira svjetskim.

Pored haljine, nije prošla nezamijećena ni Džejlina frizura za koju je zaslužan Edo Nuhić, šminka koja je zahvaljujući Maji Talović izdržala vrelu noć, a kao modni dodatak Džejla je odabrala nakit zlatarne Dar čiji je također ambasador.

Simbolika povezanosti svih krajeva svijeta

Kreativna direktorica No Nation Fashiona Aleksandra Lovrić inspirirana idejom univerzalnosti stvorila je haljinu koja simbolizira meridijane koji trepere, mapu ljubavi i kompas nade. Istakle je kako je haljina dizajnirana kao abstraktna vizija svijeta, gdje se svaka nit i motiv prepliću u harmoniji, stvarajući nosivu umjetnost koja govori univerzalnim jezikom mode.

Lovrić u svakoj niti i motivu vidi povezanost sa Džejlom koja nosi ovu haljinu, odajući joj priznanje što je uz priču ovog brenda od samog početka i što autentično i s ljubavlju nosi ovu haljinu u zemljanim tonovima, simbolizirajući povezanost svih krajeva svijeta.

"Materijal sa mapom svijeta nije odabran slučajno. On nosi snažnu simboliku globalne povezanosti i ideju da moda može biti most između različitih naroda i tradicija. Inspiracija za ovu haljinu proistekla je iz želje da se proslavi jedinstvenost i međusobno povezivanje svih ljudi, bez obzira na njihove granice i porijeklo. Dok nosi ovu kreaciju, Džejla postaje živi prikaz zemlje, svjetske mape i svega onoga što No Nation Fashion zagovara – jedinstvo, ljubav i globalnu povezanost. Na njoj su vezle i šile žene iz različitih krajeva svijeta, poput Jemena, Irana, Iraka, Gambije i Senegala.

Džejla Glavović Očuz
Džejla Glavović Očuz

"Inspiracija za ovu haljinu bila je u želji da se estetski i simbolički približimo publici, stvarajući mapu koja živi u mislima ljudi, a zemlja na ovoj mapi postaje simbol nade, ljubavi i zajedništva", rekla je Lovrić te je dodala da posebna sinergija prožima ovu haljinu, koja savršeno spaja Džejlinu titulu Miss Earth sa simbolikom zemlje i mape svijeta.

"Kao bivša Miss Earth, Džejla je ambasadorica planete, a ova haljina predstavlja svijet – prepun harmonije, povezanosti i ljepote. Dok nosi ovu kreaciju, Džejla postaje živi prikaz zemlje, svjetske mape i svega onoga što No Nation Fashion zagovara – jedinstvo, ljubav i globalnu povezanost", pojasnila je Lovrić.