Na festivalskom trgu
10

Emir Hadžihafizbegović privukao pažnju majicom s likom našeg legendarnog pjesnika i natpisom "Babuka"

I. S.
Foto: Pixsell/Armin Durgut
Foto: Pixsell/Armin Durgut
Bh. glumac Emir Hadžihafizbegović je na festivalskom trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo privukao pažnju majicom s likom Abdulaha Sidrana uz natpis "Babuka".

On je na ovaj način odao počast našem legendarnom pjesniku i scenaristi. Nakon što je Sidran preminuo 23. marta ove godine, Hadžihafizbegović je na društvenim mrežama, između ostalog, napisao:

"Mi svoje mahalski podrazumijevamo i zavidimo mu, ali ostaje grandiozno djelo, božanskim nadahnuto, iskustvom dunjalučkim inspirisano i to se geniju oduzeti ne može. Ostaje Sidranov testament, na hartiji, u teatru, na filmu. Ostaju njegovi najbliži, njegova porodica koja će taj testament zajedno s nama koji smo 'babuku' voljeli i poštovali čuvati i vraćati mu se sa svim pokoljenjima koja dolaze. Molim gospodara svih svjetova da našem Abdulahu Sidranu podari lijepi džennet, a njegovoj porodici sabura."

Foto: Pixsell/Armin Durgut
Foto: Pixsell/Armin Durgut

Prije službenog otvorenja 30. izdanja Sarajevo Film Festivala je u Ljetnom kinu Coca-Cola održana projekcija filma "Kuduz" Ademira Kenovića u znak sjećanja na Abdulaha Sidrana, koji je napisao scenarij.

Radnja ove tragične ljubavne priče odvija se u sumornim predgrađima. Badema, lijepa lokalna zavodnica, upoznaje Bećira Kuduza koji je tek oslobođen iz zatvora. Ni njihova razlika u godinama niti činjenica da Badema ima kćerku čiji je otac nepoznat ne mogu ih spriječiti da budu zajedno.

Međutim, njihova životna očekivanja potpuno su različita. Dok Kuduz sanja da pokrene građevinsku firmu, Badema želi raditi u lokalnom bistrou gdje nikada nije dosadno. Film je inspirisan životnom pričom Junuza Keče.